China: Oraş închis pentru poluare, "Airpocalypsă"


China: Harbin, oraşul închis pentru poluare, "Airpocalypsă"
China: Harbin, oraşul închis pentru poluare, "Airpocalypsă" (STR / AFP / Getty Images)

Oraşul Harbin, situat în nord-estul provinciei de Heilongjiang, este un oraş închis. Închis pentru ceaţă murdară. Cele 11 milioane de locuitori, s-au trezit într-o dimineaţă cu starea vremii publicate de ziarele din China că era soare, temperatura de 15 grade maximă şi minimă de noapte de 5 grade. În schimb, numerele zilei au fost altele: vizibilitate medie de 50 de metri, nivelul de PM2,5 mai mult de 500, cu vârfuri în unele cartiere de 1.000. Conform datelor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, peste 20 există poluare, peste 300 riscurile de sănătate sunt foarte grave, iar peste 1.000 nu se ştie ce poate fi.... . Străinii care trăiesc în China au botezat acest fenomen al aerului irespirabil „Airpocalipsă.”

Harbin a închis şcolile şi aeroportul. Autorităţile au explicat: criza care a explodat este din cauza primului frig şi este provocată de deschiderea radiatoarelor, care în oraş sunt alimentate de centrale electrice pe cărbune. Apoi, există fabrici şi gazele de eşapament ale maşinilor.

PM 2.5 este format din particule de un sfert dintr-o sutime de milimetru, un praf fin care întră direct şi adânc în plămâni. Cursa fără frână de industrializare a Chinei a distrus aerul, care a devenit sufocant.

În Beijing, unde radiatoarele sunt încă închise, de săptămâni nivelurile de PM 2,5 considerate "nocive", "grav dăunătoare pentru sănătate", "extrem de riscante" oscilează între 100 şi 300. Acest lucru înseamnă că cei care ies din casă şi respiră o fac pe propriul risc.

Acum câte zile a sosit la Beijing Patti Austin, în vârstă de 63 de ani, o cântăreaţă care a câştigat premiul Grammy – trebuia să ţină un concert. Artista a fost afectată de un atac de astmă imediat ce a aterizat la Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe