China ordonă închiderea firmelor nord coreene conform sancţiunilor ONU

Lu Kang
Lu Kang (Getty Images)

Deşi China s-a opus, de-a lungul timpului, sancţiunilor internaţionale aplicate Coreei de Nord, după noul test nuclear efectuat de Phenian la începutul lui septembrie, Beijingul pare că încearcă să impună unele restricţii asupra protejatului său.

Regimul comunist de la Beijing a anunţat joi că firmele nord coreene care au birouri pe teritoriul chinez vor trebui să închidă în decurs de 120 de zile, conform ultimei runde de sancţiuni impuse de ONU.

Ministerul Comerţului a anunţat că toate companiile trebuie să închidă până în ianuarie, dar că vor fi făcute anumite derogări în cazul entităţilor care nu duc activităţi comerciale sau a organizaţiilor care nu generează profit.

China protejează micul stat comunist, pe care îl foloseşte deseori în scopuri de şantaj geopolitic asupra Occidentului, însă poziţia Marelui Frate a început să se nuanţeze după ce puterea de la Beijing a fost preluată de noua gardă a comuniştilor chinezi în frunte cu Xi Jinping.

După testul nuclear de pe 6 septembrie, China a votat în sprijinul ultimei runde de sancţiuni impuse Coreei de Nord de către Consiliul de Securitate - un lucru neobişnuit pentru modul în care operează cârdăşia dintre cele două state comuniste.

Beijingul a confirmat sâmbătă că va implementa noul set de sancţiuni care cer guvernelor să restricţioneze exporturile de ţiţei rafinat şi textile către Coreea de Nord începând de la 1 octombrie.

Deciziile sunt menite să lovească economia nord coreeană care depinde de importurile de ţiţei şi textile din China.

Se estimează că 90% din comerţul Coreei de Nord este efectuat cu China.

După escaladarea tensiunilor şi retoricii între SUA şi Coreea de Nord, şi în special după lansările repetate de rachete nord coreene, China este pusă într-o poziţie dificilă, trebuind, pe de o parte, să reacţioneze la presiunile americane care cer încetarea programului nuclear militar în Coreea de Nord, încercând, pe de altă parte, să se asigure că regimul super-comunist de la Phenian nu va cădea - lucru care poate genera valuri masive de refugiaţi precum şi o ascensiune a staturii Coreei de Sud în regiune.

Acestor bătăi de cap li se adaugă faptul că evoluţia agresivă a Coreei de Nord are drept consecinţă formarea unei alianţe între Coreea de Sud şi Japonia, unul dintre lucrurile pe care China s-a străduit timp de zeci de ani să le împiedice.

"Ne opunem unui război în Peninsula Coreeană, iar comunitatea internaţională nu va accepta niciodată un război care ar arunca oamenii într-un abis al mizeriei " a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, sâmbătă, răspunzând la o declaraţie a lui Donald Trump care afirmase că va folosi o "forţă militară devastatoare" împotriva Coreei de Nord.

China, asemenea Rusiei, pare că favorizează rezolvarea crizei Nord Coreene printr-un proces de negociere şi sancţiuni - în ciuda faptului că o asemenea abordare nu a funcţionat în ultimele decenii.

Pe de altă parte, SUA este îngrijorată de amploarea luată de programele de dezvoltare a rachetelor nucleare nord coreene şi de industria militară nucleară, dar şi de faptul că sancţiunile - presupunând că sunt funcţionale - vor produce efecte într-un timp suficient de îndelungat ca Phenianul să ajungă să obţină tehnică militară capabilă să lovească eficient Statele Unite.

Luni, Donald Trump a scris pe Twitter că liderul nord coreean "nu va mai fi prin jur prea mult", iar, drept răspuns, ministrul nord Coreean de Externe a echivalat postarea lui Trump cu o declaraţie de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe