China pierde controlul staţiei sale spaţiale, care se va prăbuşi pe Terra

Una dintre staţiile spaţiale al Chinei este pe cale să se prăbuşească pe Pământ în următoarele câteva luni, potrivit publicaţiei The Guardian. Staţia numită Tiangong-1 a fost folosită pentru misiuni cu şi fără echipaj uman până când autorităţile chineze au pierdut controlul asupra ei.
Staţia spaţiala chineză Tiangong-1 ilustrată de un artist.
Staţia spaţiala chineză Tiangong-1 ilustrată de un artist. (Captură Foto)

Staţia a fost lansată în 2011 şi trebuia să fie folosită pentru teste de întâlnire şi andocare în spaţiu în vederea perfecţionării a două sarcini esenţiale explorării spaţiale pe termen lung a spaţiului cu echipaje umane. Este o ambarcaţiune de 8 tone, cu un port la fiecare capăt pentru andocare. În 2013, trei astronauţi s-au aflat la bordul navei pentru a desfăşura experimente şi misiuni în spaţiu. Un an mai târziu, după ce nava şi-a finalizat călătoria planificată pentru doi ani, Administraţia Naţională Chineză a Spaţiului a decis să extindă misiunea. O declaraţie a acestei agenţii a susţinut în martie 2014 că nava se afla “în stare stabilă şi normală, toate sistemele operau normal, iar resursele consumabile acopereau nevoile unor sarcini viitoare”.

Dar, situaţia nu a rămas constantă. În 2016, mai mulţi oficiali au confirmat că staţia nu se mai află sub controlul lor şi că aceasta s-ar putea prăbuşi pe Pământ cândva în următorii doi ani, a raportat The Guardian. Agenţia chineză aparent a declarat Naţiunilor Unite că se aşteaptă ca staţia să cadă pe Pământ în intervalul octombrie 2017 - aprilie 2018. Când oficialii au raportat situaţia la ONU în luna mai, staţia se afla la o înălţime medie de 349 km şi continua să cadă.

Probabil staţia va arde în atmosferă într-o anumită măsură, dar nu se ştie cât de mult va rezista şi se va prăbuşi pe Pământ. “Majoritatea componentelor structurale ale Tiangong-1 vor fi distruse în timpul arderii în cursul reintrării. Probabilitatea de a pune în pericol şi de a provoca daune aviaţiei şi activităţilor terestre este foarte scăzută”, se afirmă în declaraţia agenţiei chineze, care a avut la bază calcule şi analize.

De asemenea, China a promis că va monitoriza îndeaproape procesul de reintrare în atmosferă şi va oferi informaţii actualizate. Motivul pentru care China are propriile ei staţii este din cauză că nu i se permite accesul la Staţia Spaţială Internaţională, acces de care se bucură alte ţări. Decizia a fost luată în 2011 după adoptarea unei legi care a împiedicat NASA să colaboreze cu programul spaţial chinez din cauza unor temeri legate de securitate.

Totuşi, agenţia spaţială chineză depune eforturi pentru a crea un sat lunar împreună cu Agenţia Spaţială Europeană. Cele două agenţii colaborează la planurile ce au fost confirmate în luna aprilie a acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe