China: Poliţia Internetului poate acum şterge imagini în timpul transmisiunilor

Cenzorii chinezi ai Internetului au demonstrat o nouă capabilitate, aceea de a şterge imagini din chaturile de tipul “unul la unul” în timp ce acestea sunt transmise, făcându-le să dispară înainte ca destinatarii să le vadă.
(Getty Images)

Noua abilitate face parte dintr-o tehnologie mai complexă promovată de cenzorii Beijingului pentru a intensifica supravegherea şi pentru a fi cu un pas înaintea activiştilor şi a celor care comunică online în China.

Potrivit rapoartelor Wall Street Journal, manifestările acestei noi capacităţi de filtrare a imaginilor au putut fi observate intens săptămâna trecută, când a murit dizidentul chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace - care a petrecut mai mulţi ani închisoare - şi numeroase persoane au încercat să îi aducă un omagiu.

Wu Yangwei, un prieten al dizidentului, a declarat că a folosit populara aplicaţie de messenger wechat pentru a trimite prietenilor o poză care îl înfăţişa pe Liu slăbit îmbrăţişându-şi soţia. Wu a crezut că poza a fost trimisă cu succes, dar a precizat că prietenii săi nu le-au văzut niciodată. “Uneori poţi să eviţi cenzorii prin rotirea pozei”, a afirmat Wu, un scriitor mai bine cunoscut după pseudonimul său, Ye Du. “Dar acel lucru nu funcţionează de fiecare dată”.

Marţi, o altă aplicaţie populară de mesagerie a suferit unele probleme – whatsapp de la Facebook – mulţi utilizatori din China declarând că nu au reuşit să trimită fotografii şi materiale video fără un program special pentru ocolirea controalelor pe Internetul chinez. Mesajele text au părut să fie în mare parte neafectate.

Whatsapp, care foloseşte programe de criptare ce permit utilizatorilor să aibă conversaţii sigure, este una dintre puţinele aplicaţii străine de mesagerie care a rămas neblocată în China. Susţinătorii lui Liu Xiaobo au folosit aplicaţia pentru a schimba în ultimele câteva zile informaţii şi imagini legate de renumitul dizident chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură