China: Reţea de recoltare de organe dezvăluită de presă. Scapă peştii mari

Doctori
Doctori (Shutterstock)

Potrivit unui raport Xinhua de pe 26 iulie, un tribunal din Qingshanhu, oraşul Nanchang, a condamnat 12 persoane, cu pedepse ajungând până la nouă ani şi jumătate de închisoare, pentru vânzarea ilegală de organe umane într-o manieră organizată.

Rapoartele mass-mediei din China referitoare la cele 12 persoane condamnate pentru „abuz de transplant de organe” conţin un mister. O persoană importantă din sistemul medical chinez, cunoscută pentru implicarea sa în recoltarea forţată de organe de la practicanţii Falun Gong, este menţionată de presa chineză drept un membru cheie al reţelei specializată în furtul de organe. În mod bizar, din relatările presei reiese că aceasta nu se afla printre cei condamnaţi.

Ziarul de stat a afirmat că Zhu Yunsong, directorul adjunct al secţiei de transplant de rinichi de la Spitalul General Guangzhou, are un rol important în lanţul traficului ilegal de organe, dar a menţionat că Zhu nu se află printre cei condamnaţi.

Grupul implicat în traficul de organe a fost adus în faţa instanţei în această săptămână. Afacerile ilegale ale grupului au început în anul 2011, după ce Zhu a promis colaboratorilor săi că va cumpăra organele necesare pentru transplant.

Potrivit raportului, din 2011 până în 2012, grupul a primit organe de la aproape 40 de donatori în viaţă aflaţi în spitale, cu ajutorul personalului medical, obţinând un profit de peste 1,5 milioane de yuani (243.000 de dolari).

Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei împotriva Falun Gong a anunţat în 2006 că Zhu Yunsong – numele şi titlul Organizaţiei Mondiale se potriveşte cu cel din raportul "Cotidianul Legal" – era implicat în recoltarea organelor de la practicanţii Falun Gong în viaţă, ce erau omorâţi pentru a li se preleva organele.

În iulie 1999, regimul chinez a început persecutarea practicanţilor Falun Gong. Liderul de atunci al Partidului Comunist Chinez (PCC), Jiang Zemin, se temea de numărul ei mare de aderenţi şi de faptul că disciplina spirituală cu rădăcini tradiţionale atrăgeau populaţia chineză.

Potrivit cărţii ”Bloody Harvest”, care conţine raportul unei anchete asupra recoltării sistematice forţate de organe, spitalele militare chineze au început folosirea practicanţilor ca sursă de organe imediat după începerea persecuţiei asupra grupului spiritual, în iulie 1999.

Autorii raportului, fostul Secretar de Stat canadian pentru Asia-Pacific, David Kilgour, şi avocatul internaţional pentru drepturile omului, David Matas, au estimat că, până în anul 2008, numărul de practicanţi ale căror organe au fost recoltate se ridica la 62.000. Se crede că din 2008, numărul practicanţilor folosiţi pentru recoltarea de organe ar fi mai mare cu zeci de mii.

Un anchetator care s-a dat drept ruda unui pacient ce avea nevoie de transplant, l-a sunat pe Zhu Yunsong în 2006 şi l-a întrebat dacă are organe de la practicanţii Falun Gong.

Zhu s-a plâns că spitalul nu are disponibile multe organe de la practicanţii Falun Gong, adăugând că ”nu este dificil să găseşti rinichi pentru grupa B (de la practicanţii Falun Gong). Dacă vreţi, puteţi veni; vom avea în curând”.

Numai potrivit revistei chineze "Timpul", Zhu a efectuat peste 1.400 de operaţii de transplant în ultimii 13 ani.

”Îl văd destul de des cărând o mică cutie frigorifică atunci când zboară prin toată ţara pentru a face operaţii”, a afirmat un prieten al lui Zhu citat de "Cotidianul Legal".

La Conferinţa Mondială de Transplant din San Francisco, desfăşurată între 26 şi 31 iulie, David Matas a făcut câteva precizări despre Zhu şi arestarea reţelei de trafic de organe din China.

Matas a notat că în rapoarte nu era menţionat Falun Gong, explicând că persecutarea Falun Gong este o problemă politică foarte sensibilă în China.

”[Situaţia Falun Gong] este cea care divide Partidul, cât şi luptele pentru putere din interiorul acestuia”, a declarat Matas.

”Ceea ce vedem la suprafaţă este diferit de ceea ce se întâmplă pe ascuns”, a adăugat acesta.

Menţionarea lui Zhu Yunsong în articolele despre ”abuzul transplantului de organe” din presa chineză coincide cu absenţa inexplicabilă de la Conferinţa Mondială de Transplant a lui Wang Haibo, un oficial senior din sistemul transplantului de organe din China. Wang este director al Centrului Chinez de Cercetare a Sistemului de Răspuns în cazul Transplanturilor de Organe din cadrul Ministerului Sănătăţii.

La conferinţă, fără nicio explicaţie, a fost prezentat un material video cu afirmaţiile lui Wang. Persoanele care-l ştiau pe Wang păreau să fie confuze în legătură cu absenţa acestuia.

În aprilie 2014, Wang a apărut brusc în mass-media declarând că Partidul Comunist de la Beijing nu are nicio intenţie să anunţe un program pentru înlocuirea folosirii organelor de la prizonieri cu donaţii voluntare.

Wang a încălcat astfel promisiunile făcute de Beijing comunităţii internaţionale de transplanturi, cu privire la adoptarea unui sistem voluntar transparent de donare de organe.

În China legislaţia permite folosirea organelor de la condamnaţii la moarte, cu consimţământul acestora. Însă în sistemul penitenciar abuziv al Chinei, consimţământul liber este inexistent. Mai rău este că spitale militare chineze s-au folosit de acest precedent inuman pentru a recolta organe, pe viu, de la dizidenţi care sunt sechestraţi în amplasamente extra-judiciare (lagăre de muncă, spitale psihiatrice, închisori negre etc) fără să fie condamnaţi de vreo crimă.