China s-ar putea dovedi o capcană pentru investitorii americani

Bursa din Jiujiang, China.
Bursa din Jiujiang, China. (ChinaFotoPress / Getty Images)

Investitorii care caută o alternativă la creşterea lentă şi constantă din SUA îşi îndreaptă tot mai mult privirile către pieţele internaţionale de acţiuni cu speranţa că încă mai există şansa unor câştiguri uriaşe. Iar una dintre cele mai mari pieţe pentru aceşti investitori este, în acest moment, China.

Deşi creşterea economică a Chinei încetineşte, există puţine dubii în privinţa faptului că naţiunea va continua să se dezvolte mai rapid decât SUA în viitorul apropiat. Acest lucru a fost adevărat timp de peste un deceniu, dar investitorii străinii au obţinut doar recent accesul la acţiunile din China continentală.

În timp ce pieţele chineze ar părea să fie o oportunitate de aur, investitorii trebuie să fie foarte prudenţi. Problema stă în faptul că investitorii nu văd întreaga imagine. În primul rând, legile chineze privind securitatea financiară sunt binecunoscute, astfel că protecţia cu care investitorii sunt obişnuiţi nu există în China. Cerinţele chineze de raportare, noţiunile etice referitoare la şpagă şi tratamentul aplicat acţionarilor atestă un set de valori complet diferit - cu care investitorii nu sunt obişuniti.

În al doilea rând, asemenea altor cazuri din istorie, economia chineză pare să se îndrepte către situaţia de supra-dimensionare. Oraşele fantomă ale ţării sunt deja cunoscute, iar noile investiţii aparţinând proiectului chinez Drumul Mătăsii par să fie prost gândite în multe cazuri. Bursele de valori par să se afle în teritoriul bulei şi acest lucru este puţin probabil să se sfârşească cu bine.

Investitorilor ar trebui să li se aducă aminte de acest lucru în condiţiile în care aceştia iau în considerare noi IPO-uri (Oferte Publice Iniţiale) în spaţiul energetic, precum recentul IPO pentru China Naţional Nuclear Power (CNNP). În timp ce unii comentatori au ridicat în slăvi CNNP, adevărul este că străinii pur şi simplu nu sunt suficient de bine echipaţi pentru a judeca probabilitatea unui succes pe termen lung al CNNP sau a altor acţiuni pe piaţa energetică a Chinei. Condiţiile de piaţă sunt mult prea opace şi investitorii se vor afla într-un dezavantaj informaţional.

IPO-urile, în general, au fost în mod tradiţional investiţii slabe pentru cei care cumpără la preţurile ofertei iniţiale şi nu există niciun motiv să se creadă că Beijing-ul este diferit în această privinţă. În medie, IPO-urile aduc rezultate negative în primele 12 luni după ce devin publice şi, în condiţiile volatilităţii pieţelor chineze, acele rezultate ar putea fi foarte negative.

Este greu să faci o analiză bună doar pe baza evaluării companiei CNNP, ţinând cont de posibilitatea raportării de cifre false sau umflate în actele oficiale, aşa că investitorii nu vor avea cum să fie feriţi în cazul în care aceste temeri se vor dovedi reale. Dacă mai adaugăm şi incapacitatea de a obţine rapid informaţii despre această companie, CNNP nu este o investiţie atractivă în acest stadiu.

Articolul original de pe OilPrice.com se află aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii