China şi India se bat pe Insulele Maldive

O navă de luptă chineză în vestul Oceanului Indian
O navă de luptă chineză în vestul Oceanului Indian (Getty Images)

O forţă de luptă maritimă chineză care a pătruns în Oceanul Indian pentru prima dată în patru ani s-ar putea să fi ajutat la descurajarea unei intervenţii indiene în Insulele Maldive după ce preşedintele pro-chinez al ţării insulare a impus stare de urgenţă, potrivit unor analişti şi unor surse militare şi diplomatice.

India a fost în mod tradiţional cel mai mare jucător în micuţul lanţ insular de 400 km, situat în sudul ţării. Luna trecută, liderii de opoziţie din Maldive au făcut presiuni asupra guvernului indian să folosească forţa împotriva preşedintelui Abdulla Yameen în vederea restaurării democraţiei.

După declararea stării de urgenţă, India – care a trimis soldaţi pentru a opri o lovitură de stat în Maldive în urmă cu trei decenii – a desfăşurat avioane de luptă şi nave la bazele sale sudice şi a plasat forţele speciale în stare de alertă, au afirmat două surse militare din New Delhi.

Dar, în cele din urmă, premierul Narendra Modi nu a luat nicio măsură dură, nedorind să amestece armata indiană într-o ţară străină cu 400.000 de locuitori, au precizat sursele.

S-ar putea ca semnalele Beijingului că nu va aprecia niciun fel de implicare străină în Maldive, care sunt susţinute de prezenţa maritimă chineză în estul Oceanului Indian, să fi avut un efect împotriva lansării unei intervenţii indiene, au declarat analişti pe probleme de securitate. China investeşte în Maldive milioane de dolari ca parte a iniţiativei sale “Centura şi Drumul”.

Ministerul Apărării al Chinei a anunţat că navele sale au desfăşurat exerciţii de rutină. “Aceste exerciţii au fost exerciţii programate în acest an şi nu au vizat nicio ţară anume”, se arată într-o declaraţie trimisă de minister agenţiei de ştiri Reuters, care a întrebat dacă exerciţiile au avut legătură cu criza din Maldive. Ministerul chinez nu a dat detalii.

De asemenea, Ministerul chinez de Externe a afirmat că monitorizează îndeaproape situaţia din Maldive şi a cerut guvernului din Male să protejeze intereseze chineze din ţară.

Ministerul Apărării din India nu a făcut comentarii referitor la subiect. Un oficial al Marinei indiene a confirmat că navele chineze au pătruns în Oceanul Indian, însă a precizat că acestea s-au aflat la mii de km depărtare de Insulele Maldive.

La scurt timp după anunţarea stării de urgenţă în Maldive, armata indiană a transferat avioane de transport C-139 Super Hercules şi C-17 Globemaster la baza sa aeriană Yelahanka situată în apropierea oraşului sudic Bengaluru şi a ordonat trupelor aeropurtate să rămână în stare de alertă, au declarat două surse ale armatei indiene.

Nave de luptă au fost de asemenea plasate în stare de alertă la comandamentul maritim sudic din Kochi, au precizat sursele. Un oficial guvernamental indian însărcinat cu probleme legate de securitate a declarat că mutarea avioanelor şi navelor este o procedură de operare standard a armatei.

Câteva zile mai târziu, Marina indiană a lansat “exerciţii operaţionale la scară mare” în vestul Oceanului Indian, fiind implicate 40 de nave de luptă, inclusiv un portavion. Un oficial al Marinei indiene a afirmat că aceste exerciţii au fost planificate anterior.