China şi Rusia forţează dizidenţi în spitale psihiatrice

Revista Obiective din Hong Kong a îndrăznit să publice un articol detaliat cu privire la tortura ce are loc în lagărul de muncă Masanjia, în nord-estul Chinei.
Revista Obiective din Hong Kong a îndrăznit să publice un articol detaliat cu privire la tortura ce are loc în lagărul de muncă Masanjia, în nord-estul Chinei. (Imagine preluată de Epoch Times)

Autorităţile chineze continuă să trimită cu forţa dizidenţii politic în centrele de detenţie psihiatrice – practică a fostei Uniuni Sovietice, care a fost şi este condamnată pe scară largă de grupurile pentru drepturile omului şi de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Chinese Human Rights Defenders (CHRD) raportează că alţi doi indivizi, un blogger şi un activist, au fost trimişi cu forţa în spitale psihiatrice. Xing Shiku, un petiţionar şi un critic al guvernului, a fost reţinut în mod forţat într-un spital psihiatric încă de la începutul lunii februarie 2007.

Omul de afaceri Shi Genyuan a fost ridicat de la domiciliu, în iunie, şi a fost internat într-un departament de boli psihice al unui spital din provincia sud-estică Fujian. Shi obişnuia să critice regimul în postările sale online.

În mai 2013, ofiţerii l-au arestat pe Shi şi l-au acuzat de ”incitare la subminarea puterii de stat” – o acuzaţie adusă frecvent dizidenţilor. Autorităţile au completat o evaluare psihiatrică înainte de data la care trebuia să fie eliberat - în august, anul trecut -pe care ar fi folosit-o pentru a-l închide într-o instituţie psihiatrică, în acest an.

Ofiţerii de securitate au refuzat de atunci eliberarea lui Shi. S-a raportat că, după ce a fost ameninţată, familia acestuia a încetat să mai solicite eliberarea sa şi a refuzat chiar să angajeze un avocat.

Sub Legea Sănătăţii Psihice a Chinei din 2013, persoanele reţinute forţat pe motiv de boli psihice sunt private de drepturi legale şi sunt păzite de un ”gardian”. Gardienii desemnaţi dizidenţilor sunt în general oficiali locali, aceştia având privilegiul de a fi singurii care pot ordona eliberarea dizidenţilor închişi.

Clauza legală este folosită deseori abuziv pentru a închide dizidenţii în spitale pe timp nedefinit.

Directorul Internaţional CHRD Renee Xia, a declarat că detenţia forţată pe motive psihiatrice ”încalcă drepturile fundamentale ale omului” şi că această practică ar trebuie să înceteze imediat.

Închiderea forţată pe motive psihiatrice ”a indivizilor, pe motiv că şi-au exprimat în mod paşnic viziunile, rămâne o problemă serioasă în China, astăzi”, a declarat aceasta.

Celălalt activist reţinut, Song Zaimin, a fost închis în Spitalul Psihiatric Pinggu, în Beijing. Song a fost persecutat timp de mai mulţi ani după ce a participat la mişcarea pro-democraţie din 1989, care a fost suprimată brutal în Piaţa Tiananmen.

Grupul de Lucru al ONU pentru Detenţie Arbitrară a determinat, în mai, că Xing Shiku a fost închis ”arbitrar”. Xing ar fi fost torturat în timpul detenţiei sale şi i-a fost negată îngrijirea medicală pentru mai multe dintre problemele sale de sănătate.

”În alte cazuri, Grupul de Lucru consideră că Xing a fost privat de libertate timp de şapte ani din cauză că şi-a exprimat paşnic opiniile”, a notat grupul.

În timp ce CHRD susţine că unii dintre cei reţinuţi în anii recenţi ar putea avea dizabilităţi mentale, grupul a mai subliniat, într-un raport din 2012, că 40 de indivizi au fost închişi ca pedeapsă pentru petiţii şi activismul pentru drepturile omului.

Regulile autorităţilor de la Beijing solicită oficialilor locali o cotă de internări psihiatrice: două persoane la mie, care ar avea presupuse ”boli psihice serioase”, potrivit CHRD. Această cotă determină poliţia să închidă dizidenţii în centrele pentru bolnavi psihic.

Preşedintele rus Vladimir Putin a reînviat, şi el, recent această practică de eră sovietică, folosind internarea în centre psihiatrice pentru a pedepsi dizidenţii politici, potrivit jurnalistului rus şi a activistului pentru democraţie Vladimir Kara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe