China şi Rusia vor desfăşura în august exerciţii militare comune în Marea Japoniei

Nave militare ruseşti staţionate la Baltiysk, 19 iulie 2015.
Nave militare ruseşti staţionate la Baltiysk, 19 iulie 2015. (Captură Foto)

China şi Rusia vor desfăşura luna viitoare exerciţii militare comune în spaţiul aerian şi în apele Mării Japoniei, ca parte a unui program de extindere a cooperării dintre cele două state în sectorul apărării.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Yang Yujin, a declarat joi reporterilor în Beijing că exerciţiile militare se vor desfăşura în perioada 20-28 august în Golful "Petru cel Mare" şi în alte zone ale coastei ruseşti.

Zonele pentru desfăşurarea exerciţiilor militare comune sunt localizate în apropierea zonei în care graniţele Rusiei, Chinei şi Coreei de Nord ajung într-un punct comun.

Yang a declarat că exerciţiile vor include pregătiri în domeniului apărării antiaeriene, antisubmarin, al războiului de suprafaţă şi al aterizărilor.

Beijingul va trimite şapte nave, avioane de luptă şi alte aeronave, a declarat Yang, adăugând că contingentul naval chinez va include şi un distrugător şi o fregată.

Flota rusească va include submarine, nave de suprafaţă şi avioane de luptă.

Obiectivul declarat al acestor exerciţii militare este îmbunătăţirea capacităţilor comune de respingere a ameninţărilor pentru securitatea maritimă a celor două ţări.

China şi Rusia au desfăşurat primele lor exerciţii maritime comune în Marea Mediterană şi apele europene ale Mării Negre în luna mai. Beijingul şi Moscova şi-au intensificat deja cooperarea în sferele politică, economică şi militară.

Aceste exerciţii militare comune ar putea supăra Japonia în condiţiile în care relaţia dintre Beijing şi Tokyo s-a deteriorat mult datorită unei dispute teritoriale.

Săptămâna trecută, Japonia a declarat că Beijingul a plasat 16 instalaţii de forare la graniţa sa maritimă cu Japonia în Marea Chinei de Est, susţinând că China ar putea exploata rezervele submarine pe care le doresc ambii vecini.

China a respins acuzaţiile Japoniei, susţinând că aceasta exagerează ameninţarea pe care o reprezintă China în regiunea Pacificului.

Legiuitorii japonezi din Camera Inferioară a Parlamentului nipon au aprobat recent mai multe legi controversate pentru apărare care permit soldaţilor japonezi să lupte alături de aliaţi, în cazul în care aceştia sunt atacaţi – o mişcare criticată de Beijing.

Mai mult, guvernul japonez a declarat recent că Beijingul construieşte o nouă platformă maritimă în apropierea liniei de demarcaţie dintre apele sale teritoriale şi cele ale Japoniei în Marea Chinei de Est, unde China dezvoltă câmpuri de gaze, conform publicaţiei The Age.

În condiţiile în care China urmăreşte să revendice recifele din Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud pentru a construi un aerodrom şi instalaţii de comunicare, informaţiile prezentate de guvernul din Tokyo ar putea indica progresul făcut în vederea creării unei baze militarizate în Marea Chinei de Est.

În noiembrie 2013, China a declarat o zonă de identificare pentru apărare aeriană (ADIZ) în Marea Chinei de Est, deşi nu poate acoperi în întregime această zonă cu radarele instalate pe teritoriul său.

Pe de altă parte, noul comandant al Flotei americane din Pacific, amiralul Scott Swift, a asigurat recent aliaţii SUA din regiunea Asia-Pacific că forţele americane sunt pregătite să răspundă oricărui incident neprevăzut în Marea Chinei de Sud, în contextul tensiunilor existente în privinţa apelor disputate.

Swift a anunţat de asemenea că este “foarte interesat” în privinţa extinderii exerciţiilor militare anuale pe care Marina SUA le desfăşoară separat cu fiecare dintre aliaţii săi, adăugând că este posibil să fie inclusă şi Japonia, a raportat Associated Press.

În plus, secretarul american al Apărării Ash Carter a dezvăluit recent planurile Pentagonului de a trimite arme avansate, incluzând cel mai nou distrugător american ce încorporează tehnologia Stealth, în apropiere de graniţele Chinei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe