China supărată din cauza menţionării insulelor disputate în întâlnirea Japonia-SUA

Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015.
Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015. (US Navy)

Ministrul de Externe al Chinei şi-a exprimat luni îngrijorarea, după ce Japonia a primit sprijin din partea SUA în cazul disputei cu Beijingul asupra insulelor din Marea Chinei de Est. Problema a fost discutată în timpul unei întâlniri dintre preşedintele SUA Donald Trump şi prim-ministrul japonez Shinzo Abe.

O declaraţie comună în urma întâlnirii Japonia-SUA din weekend , care a avut loc în Statele Unite, arată că cei doi lideri au confirmat că Articolul 5 din Acordul de securitate SUA-Japonia acoperă insulele cunoscute sub numele de Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, susţine că Beijingul este “serios ingrijorat şi se opune cu fermitate”, adăugând că insulele au fost teritoriul moştenit al Chinei încă din vremuri istorica.

“Indiferent ce face sau susţine o persoană, nu poate schimba faptul că insulele Diaoyu aparţin Chinei şi nu poate zgudui hotărârea şi determinarea Chinei de a-şi proteja moştenirea naţională şi teritorială”, declara Geng pentru o emisiune zilnică de ştiri în Beijing.

“Statele Unite şi Japonia ar trebui să aibă grijă la ceea ce afirmă şi fac şi să înceteze în să mai susţină comentarii greşite pentru a evita complicarea problemei şi afectarea păcii regionale şi a stabilităţii”, a mai adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe