China suspectată că a furnizat Coreei de Nord combustibil periculos pentru rachete

Există suspiciuni că Beijingul a furnizat regimului nord-coreean un combustibil special numit UDMH sau Veninul Diavolului, care aparent a fost folosit de Phenian pentru a efectua recentele teste nucleare şi de rachete.
Racheta nord-coreeana de rază intermediară Hwasong-12 decolează de pe o rampă de lansare într-o locaţie nedezvăluită, în apropiere de Phenian.
Racheta nord-coreeana de rază intermediară Hwasong-12 decolează de pe o rampă de lansare într-o locaţie nedezvăluită, în apropiere de Phenian. (Getty Images)

În acest an, Coreea de Nord a desfăşurat o serie de teste nucleare şi de rachete, generând un val de critici globale, precum şi condamnări şi ameninţări la adresa dictatorului nord-coreean Kim Jong-un din partea mai multor state occidentale.

Iar acum a ieşit la iveală faptul că, de fapt, campania de teroare s-ar datora parţial Chinei, care ar fi furnizat Coreei de Nord un ingredient cheie.

Se crede că Beijingul a trimis administraţiei din Phenian un combustibil pentru rachetă numit “Veninul Diavolului”, existând temeri referitoare la faptul că statul comunist izolat a descoperit cum poate să producă acest material pe cont propriu.

Combustibilul, dimetil hidrazină asimetrică (UDMH), este extrem de delicat de creat. De asemenea, există suspiciuni că Beijingul a furnizat regimului nord-coreean UDMH.

În timp ce SUA şi alte puteri mondiale au renunţat la UDMH cu ani în urmă, după ce materialul volatil a provocat câteva explozii puternice şi fatale, Kim Jong-un continuă să îşi expună lucrătorii la riscuri pentru a-şi atinge obiectivul malefic.

Se crede că Veninul Diavolului a fost folosit chiar în urmă cu câteva zile, când Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra insulei nordice japoneze Hokkaido, declanşând panică în oraşele din zonă. Racheta s-a prăbuşit în cele din urmă în Oceanul Pacific.

Ziarul american New York Times a declarat că Phenianul depinde de acest combustibil puternic, citându-l pe senatorul Edward J. Markey, care a precizat: “În cazul în care Coreea de Nord nu are UDMH, nu poate ameninţa SUA. Este atât de simplu."

“Acestea sunt problemele la care comunitatea americană de informaţii trebuie să răspundă: din ce ţări primesc [nord-coreenii] combustibilul – probabil China – şi dacă Phenianul are un depozit [din acest combustibil] şi cât este de mare”.

SUA a lansat o ameninţare susţinută la adresa Coreei de Nord, când preşedintele american Donald Trump a declarat că nu va ezita să “distrugă total” acea ţară dacă vor exista provocări.

În timpul discursului inaugural la Adunarea Generală a ONU, preşedintele american a precizat că în cazul în care SUA “este forţată să se apere pe ea însăşi sau pe aliaţii săi, nu vom avea o altă alternativă decât să distrugem total Coreea de Nord”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe