China suspendă vânzările de combustibil spre Coreea de Nord

Se pare că remarcile preşedintelui american Donald Trump despre lipsa progresului făcut de China privind presiunile asupra Coreei de Nord au funcţionat. Reuters a relatat că CNPC, principalul furnizor chinez de motorină şi benzină al Coreei de Nord, şi-a suspendat vânzările, întrucât cumpărătorii nu ar putea plăti.
Grănicer nord-coreean.
Grănicer nord-coreean. (Cancan Chu/Getty Images)

Decizia CNPC are loc la o săptămână după ce Trump a declarat că “deşi apreciem mult eforturile depuse de preşedintele Xi şi China pentru a ajuta în problema nord-coreeană, acestea nu au funcţionat. Cel puţin, China a încercat!”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, a declarat reporterilor în Beijing că, de fapt, China “a jucat un rol important şi constructiv” pentru stabilirea păcii în Peninsula Coreeană.

Reuters a susţinut că CNPC (China National Petroleum Corp) a suspendat vânzările de combustibil către Coreea de Nord de teamă că nu va fi plătită, în condiţiile în care Phenianul este tot mai presat să-şi ţină în frâu programele nucleare şi de rachete, au declarat trei surse pentru Reuters.

China asigură majoritatea importurilor de alimente şi combustibil ale Phenianului şi a susţinut dinastia Kim de pe vremea Războiului Coreean, parţial pentru a ţine soldaţii americani departe de graniţele sale. Deşi Beijingul a luat unele măsuri împotriva Coreei de Nord – inclusiv suspendarea cumpărării de cărbune nord-coreean în acest an după ce fratele vitreg al lui Kim Jong-un a fost ucis în Malaezia – eforturile sale nu au produs o schimbare semnificativă până acum.

După cum notează Reuters, chiar dacă nu este clar cât timp va fi menţinută această măsură, o suspendare prelungită va ameninţa proviziile critice de combustibil şi va forţa Phenianul să găsească alternative la principalul său furnizor de benzină şi motorină.

O sursă care cunoaşte în mod direct problema a declarat că CNPC a decis să suspende vânzările de combustibil “în decursul ultimei luni sau pentru două luni”, şi a descris-o ca fiind o “decizie comercială”.

“Nu mai merită riscurile”, a declarat sursa. Băncile chineze şi internaţionale intensifică controalele de conformitate în cazul companiilor care desfăşoară operaţiuni în ţările aflate pe lista de sancţiuni a SUA, ţări precum Coreea de Nord, a precizat sursa.

Agenţii nord-coreeni care în mare parte cumpără benzină şi motorină nu au reuşit să plătească marfa primită, în condiţiile în care CNPC cere în mod normal plăţi în avans, a adăugat sursa.

SUA a presat China să aplice mai multă presiune economică şi diplomatică asupra Coreei de Nord, dar Beijingul a precizat că influenţa sa asupra regimului comunist izolat este limitată şi că face tot ce poate. Totuşi, după cum a concluzionat Reuters, diverse surse din China nu au văzut niciun semn până acum că Beijingul ar suspenda livrările de petrol brut către Phenian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe