China susţine că va interzice exportul unor produse petroliere în Coreea de Nord

China a declarat sâmbătă că va interzice exportul unor produse petroliere în Coreea de Nord şi va suspenda importul de textile din statul comunist izolat.
(Getty Images)

Ministerul chinez al Comerţului a precizat într-o declaraţie postată pe website-ul său că Beijingul va limita exportul de produse petroliere rafinate începând cu 1 octombrie şi va interzice imediat exporturile de petrol condensat şi gaz natural lichefiat în Coreea de Nord.

Importul de textile din Coreea de Nord va fi de asemenea interzis imediat, se mai susţine în declaraţie.

Beijingul este cel mai important partener comercial al Phenianului şi o sursă de valută forte.

Interdicţia asupra comerţului cu textile va afecta veniturile Phenianului, iar exporturile chineze reprezintă principala sursă a nord-coreenilor de produse petroliere.

Poziţia mai dură adoptată de China are loc după cel mai recent test nuclear desfăşurat de Coreea de Nord în 3 septembrie.

Ca răspuns la acest test, ONU a impus noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, care includ restricţii asupra textilelor şi produselor petroliere.

De altfel, decizia Beijingului de a aplica restricţiile anunţate a fost luată după ce preşedintele american Donald Trump a criticat în mai multe rânduri regimul comunist chinez pentru că nu face mai mult pentru ca vecinul nord-coreean să nu mai efectueze teste nucleare şi de rachete. În plus, SUA a ameninţat că va pedepsi China pe plan financiar dacă va încălca cele mai recente sancţiuni adoptate de ONU împotriva Coreei de Nord.

Totodată, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat lansarea „foarte provocatoare”, din 15 septembrie, a unei rachete balistice nord-coreene deasupra Japoniei şi a etichetat-o ca fiind o „acţiune scandaloasă”.

Phenianul a lansat zeci de rachete sub regimul lui Kim Jong-un pe măsură ce şi-a accelerat un program de arme desemnat să îi ofere abilitatea de a lovi Statele Unite cu o rachetă puternică, înarmată nuclear.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe