China va dispune de cea mai mare navă din lume pentru paza de coastă


Noua navă Haijing 2901 a pazei de coastă a Chinei.
Noua navă Haijing 2901 a pazei de coastă a Chinei. (Captură Foto)

O navă cu o capacitate de 10.000 de tone urmează să fie folosită de Paza de Coastă chineză începând de anul viitor, fiind cea mai mare navă de acest gen din lume, informează publicaţia New Outlook din Shanghai.

La 13 decembrie, un utilizator de Internet chinez a postat fotografia acestei nave văzută pe Şantierul Naval Jiangnan din Shanghai. În imagine se poate vedea că nava deja se află pe apă, iar lucrările de vopsire sunt aproape pe terminate.

Nava, Haijing 2901, este mai mare decât oricare dintre navele Pazei de Coastă japoneze şi va fi pusă în funcţiune în primăvara anului următor cel mai devreme, potrivit rapoartelor.

Întărirea forţei maritime a devenit o chestiune majoră pentru Beijing, ţinând cont de determinarea sa în privinţa intensificării revendicărilor teritoriale din Mările Chinei de Sud şi Est.

Înainte ca Biroul Pazei de Coastă Chineze să fi fost înfiinţat anul trecut, inginerul şef al şantierului naval Jiangnan, Hu Keyi, a declarat că şantierul a primit ordine pentru crearea a două nave de patrulare maritimă cu o capacitate de 10.000 de tone.

La începutul lui 2013, un raport al Fuji News Network sugera deja că statul chinez dezvoltă nave militare de această mărime. Raportul mai insinua că statul chinez ar fi cumpărat 40 de motoare diesel puternice noi de la producătorul german de motoare Man Diesel & Turbo, suspectându-se că acestea vor fi folosite de către Biroul Pazei de Coastă a Chinei.

Raportul din New Outlook sugerează că noua navă ar putea atinge o capacitate de chiar 12.000 de tone şi o viteză de 25 de noduri. De asemenea, nava este echipată cu tunuri navale de 76 mm cu foc rapid, două turele secundare şi două mitraliere antiaeriene. Rezistenţa la navigare, eficienţa pe mare şi viteza sa îi oferă un avantaj semnificativ asupra altor nave de aceeaşi factură din regiune.

După examinarea fotografiei postate de utilizatorul chinez de Internet, observatorii au susţinut că şantierul naval Jiangnan construieşte de asemenea o navă de transport amfibiu Type 071 din clasa Yuzhao, o fregată multirol Type 054A şi o navă de spionaj Type 815G.

Rapoartele susţin că noua navă a Pazei de Coastă Chineze va înlocui navele japoneze Shikishima PLH31 şi Akitsushima PLH32. De asemenea, este foarte probabil ca Haijing 2901 să fie trimisă în Marea Chinei de Est pentru a patrula în zona insulelor Diaoyu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe