China vrea să construiască cea mai mare fabrică de clonare a animalelor din lume

Dacă vreodată v-aţi întrebat ce s-a întâmplat cu programele de clonare a animalelor care făceau titluri prin ziare deceniul trecut, puteţi sta liniştiţi. Ele n-au disparut. Au fost trecute în subteran. Iar acum mai ies din când în când la suprafaţă.
Snuppy, primul câine clonat al lumii, s-a născut în 2005.
Snuppy, primul câine clonat al lumii, s-a născut în 2005. (Captură Foto)

China construieşte cea mai mare fabrică de clonare a animalelor din lume, unde va recrea animale de casă, cai de curse şi vite, a anunţat guvernul chinez.

Agenţia de ştiri de stat Xinhua a declarat că savanţii chinezi au semnat un acord pentru a crea un centru de clonare comercial în Tianjin, în nord-estul Chinei.

Fabrica va fi construită în TEDA (Zona de Dezvoltare Economică şi Tehnologică Tianjin), un parc pentru dezvoltarea afacerilor finanţat de guvernul chinez. Construirea principalei clădiri a fabricii a început deja şi savanţii vor începe să lucreze acolo în prima jumătate a anului viitor.

Proiectul comun este realizat de Institutul de cercetare Sinica, care este implicat în cercetarea celulelor stem şi medicină regenerativă, de la Universitatea Peking, Academia Internaţională de Biomedicină din Tianjin şi Fundaţia sud-coreeană de Cercetare în Biotehnologie Sooam. Cea din urmă a fost implicată în tentativele de a readuce la viaţă mamutul lânos cu ajutorul tehnicilor de clonare, conform International Business Times.

Aproximativ 200 milioane de yuani (29 milioane de euro) au fost investiţi în centru, care va include şi o zonă de depozitare a genelor şi un muzeu. Xu Xiaochun, preşedintele Boyalife, care deţine Sinica, a declarat că centrul va fi capabili să producă 100.000 de embrioni de bovine pentru început, înainte să ajungă la un milion.

Cercetătorii din China au clonat oi, vite şi porci începând cu anul 2000 dar recent au urmărit să cloneze animale pentru cercetări neştiinţifice. Primul centru de clonare comercială a animalelor din China a fost creat în 2014 în provincia estică Shandong. În cadrul primului său proiect, savanţii au clonat trei căţeluşi mastiff tibetani – o rasă canină cândva foarte căutată de clienţii chinezi.

Xinhua a raportat că un număr tot mai mare de companii îşi îndreaptă privirea către tehnologia de clonare pentru scopuri comerciale, zootehnia fiind o zonă de interes special.

Folosirea câinilor clonaţi şi antrenaţi să depisteze substanţe ilegale, precum heroină, a fost deja stabilită. Serviciul sud-coreean de frontieră a folosit în 2009 primii astfel de câini clonaţi din lume. Animalele respective au fost clonate de savanţii Universităţii Naţionale din Seul.