China vrea să renunţe la clauze ale acordului comercial Faza 1 cu SUA, economia sa este afectată de virusul Wuhan

Criză cauzată de virusul Wuhan în China
Criză cauzată de virusul Wuhan în China (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Potrivit Bloomberg, oficialii chinezi „speră că SUA vor fi de acord cu o anumită flexibilitate în ceea ce priveşte angajamentele acordului comercial Faza 1”.

Acordul comercial de Faza 1, semnat brusc pe 15 ianuarie - la două săptămâni după ce China raportase existenţa epidemiei la Organizaţia Mondială a Sănătăţii - şi care se presupune că va intra în vigoare la mijlocul lunii februarie, are o clauză care afirma că SUA şi China se vor consulta "în cazul în care apare un dezastru natural sau un alt eveniment neprevăzut de forţă majoră".

După cum arată raportul Bloomberg, oficialii chinezi evaluează dacă ţinta pentru creşterea economică din acest an ar trebui să fie coborâtă, ca parte a unei analize mai ample a modului în care planurile guvernului vor fi afectate de focarul de virus Wuhan.

Mesajul chinezilor încearcă, evident, să-l convingă pe Donald Trump să ridice tarifele existente.

Cu toate acestea, până în prezent, se pare că SUA nu se grăbesc să accepte cererile chineze, iar Larry Kudlow, reprezentantul pentru Comerţ, a afirmat săptămâna trecută că SUA nu au observat efecte majore asupra economiei din cauza epidemiei.

Raportul Bloomberg vine la aproximativ o oră după ce WSJ a transmis că administraţia Trump a acordat mai puţine derogări de la tarifele la importurile chineze, rata de aprobare scăzând recent la 3% în a treia rundă de taxare de la 35% în primele două.

Cererea de scutiri a fost făcută de peste 4.500 de companii, care, de obicei, spun că nu au alternative viabile sau rentabile la produsele chineze. Multe companii solicită mai multe excepţii. Doar pentru a patra rundă de exceptare de la taxe, au fost depuse până vineri peste 8.700 de cereri de scutiri, termenul limită de depunere, potrivit Zerohedge.

Între timp, verdictul pieţei cu privire la acordul comercial SUA-China rămâne unul de scepticism omniprezent, în parte datorat tradiţiei regimului comunist chinez de a nu-şi onora promisiunile.

În mod ironic, în ciuda acuzaţiilor că Washingtonul răspândeşte panică până în prezent, China a refuzat fiecare propunere a SUA de a ajuta la stăvilirea epidemiei de coronavirus.

Observatorii americani sunt împiedicaţi să vadă cum China „gestionează” valurile de decese cauzate de boală, care, după numeroase surse, este mult, mult mai mare decât numărul oficial.

Au existat numeroase anchete, inclusiv făcute de Epoch Times, care au indicat faptul că oficialii chinezi ard cadavre provenite de la spitale din Wuhan, care au drept cauză a decesului "pneumonia", în centre speciale de cremare. Aceste cadavre nu ar fi înregistrate ca victime ale epidemiei de virus Wuhan.

O altă modalitate de a ţine numărul oficial al cazurilor de îmbolnăvire scăzute este prin generarea unei penurii de kituri de testare a pacienţilor. Regimul comunist s-a lăudat că a trimis în Wuhan, centrul primar al epidemiei, mii de medici din celelalte oraşe mari. Cu toate acestea, personalul medical din Wuhan se plânge de o penurie majoră în ceea ce priveşte kiturile de testare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe