China: Xi Jinping pune lesa pe Ministerul Securităţii

Ministerul Securităţii Publice din China (arhivă)
Ministerul Securităţii Publice din China (arhivă) (Shizhao / CC BY 2.5)

Un apropiat al preşedintelui Xi Jinping va deveni spionul şef al Chinei, potrivit mai multor surse, citate de Reuters.

Wang Xiaohong, în vârstă de 60 de ani, fost ministru adjunct al securităţii publice, îl va înlocui pe actualul ministru al securităţii, Chen Wenqing, la apropiata sesiune a parlamentului ce va începe pe 5 martie, au declarat trei surse conectate cu conducerea Partidului Comunist şi doi diplomaţi străini.

Ministerul este responsabil pentru contra-spionaj, spionaj extern şi "securitatea naţională" - un concept care, în cazurile regimurilor comuniste presupune tot ce este necesar pentru a asigura supremaţia Partidului şi a liderilor săi: spionaj, contra-spionaj, controlul populaţiei, represiune politică, inclusiv eliminarea fizică a opozanţilor.

Numirea lui Wang Xiaohong nu este lipsită de semnificaţie.

După noiembrie 2012, când a devenit Secretar General al comitetului Central al Partidului Comunist, cu o reală şansă de a ajunge preşedinte al Chinei, Xi Jinping a ajuns în colimatorul unui puternic grup organizat de un fost dictator chinez - Jiang Zemin. Grupul, cunoscut sub numele de banda de la Shanghai, avea alte planuri pentru preşedinţia Chinei, astfel că în scurt timp, pe coridoarele întunecate ale puterii de la Beijing a început un război dur pentru supremaţie.

Conflictul, escamotat sub forma unei campanii anti-corupţie, pare să fie câştigat de aripa Xi Jinping. În toţi aceşti ani Xi Jinping a reuşit să bage la închisoare peste 1 milion de cadre superioare din Partid, printre ei aflându-se mulţi grei din conducerea Partidului, consideraţi de neatins în trecut.

O mare parte a campaniei lui Xi Jinping a ţintit oamenii aflaţi la conducerea Securităţii Partidului.

Unul dintre aceştia a fost Zhou Yongkang, supranumit ţarul securităţii chineze, şef al Comitetului Politic şi Legislativ, care avea în subordinea sa Ministerul Securităţii, poliţia, trupele anti-revoltă, sistemul de penitenciare şi lagăre de muncă, şi sistemul judiciar.

Zhou Yongkang a fost condamnat în iunie 2015.

I-a urmat şeful contra-spionajului, Ma Jian, cercetat pentru corupţie şi demis din partid în 2016. Nu a existat nicio actualizare oficială a cazului său din februarie 2016, când sistemul judiciar chinez a informat că îl va acuza pentru presupuse luări de mită.

O mărturisire video a apărut pe site-urile chineze şi în mass-media socială în aprilie, în care Ma a recunoscut că a acceptat mită - un comportament standard în majoritatea cazurilor celor învinuiţi în China.

Ma a spus că a abuzat de poziţia sa pentru a-l ajuta pe cel mai cunoscut fugar din China, Guo Wengui, un miliardar auto-exilat în Statele Unite, care a făcut declaraţii incendiare (multe nefondate) despre corupţie la cele mai înalte niveluri ale guvernului chinez - care îl vizau în special pe Wang Qishan, cel care conducea campania anti-corupţie pornită de Xi Jinping).

Guvernul a anunţat în luna februarie a anului trecut că Ma va fi deferit justiţiei, dar de atunci nu a mai furnizat alte informaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe