China: Zeci de persoane condamnate în cazul exploziilor fatale din Tianjin din 2015

Judecătorii au condamnat 49 de persoane pentru rolul avut în exploziile care au zguduit un depozit de materiale chimice în oraşul industrial Tianjin, în 2015. Aproximativ 170 de persoane au fost ucise în incident.
Imagine aeriană a locului puternicelor explozii din 12 august 2015 în oraşul chinez Tianjin.
Imagine aeriană a locului puternicelor explozii din 12 august 2015 în oraşul chinez Tianjin. (Captură Foto)

Yu Xuewei, şeful companiei Rui Hai Internaţional Logistics care a deţinut depozitul, a primit, miercuri, o sentinţă de condamnare la moarte cu suspendare din partea judecătorilor. Tribunalul din Tianjin a declarat că Xuewei a oferit mite pentru a obţine permisiunea de a stoca peste 49.000 de tone de cianură de sodiu şi alte substanţe chimice toxice în oraşul port, în perioada 2013-2015. Condamnarea la moarte va fi probabil transformată în închisoare pe viaţă după doi ani.

Alte tribunale din Tianjin au condamnat 48 de persoane, inclusiv 25 de oficiali guvernamentali, angajaţi care nu şi-au îndeplinit îndatoririle, au primit mite şi au abuzat de putere. Aproximativ 12 oficiali ai companiei Rui Hai au fost condamnaţi pentru participare la schema de afaceri. Alţi 11 oficiali dintr-o altă companie au fost condamnaţi pentru furnizarea de certificate false pentru Rui Hai.

Explozia a avut loc la un depozit chimic al companiei Rui Hai în 2015 şi este unul dintre cele mai dezastruoase accidente industriale ce au avut loc în China.

Investigaţiile au dezvăluit că explozia a avut loc când stocurile de nitroceluloză, folosită ca agent de legătură pentru aplicaţii medicale şi pentru lăcuit, au luat foc în luna august 2015. Flăcările s-au răspândit la unităţile care stocau nitrat de amoniu, declanşând mai multe explozii puternice şi distrugând o parcare din apropiere şi un bloc de apartamente.

Printre morţi s-au numărat şi 99 de ofiţeri de poliţie şi 11 pompieri, cărora nu li s-a spus despre prezenţa altor chimicale explozibile. Aproximativ 800 de persoane care locuiau în apropierea depozitului au fost rănite. O parte a portului nordic din Tianjin a fost devastată şi poluarea cu cianură a crescut în zonă cu mult peste limitele naţionale.

Mână criminală?

Totuşi, deşi mass media de stat chineză a dorit să prezinte incidentul ca fiind o combinaţie de eroare umană şi dorinţă de îmbogăţire rapidă pe căi ilegale, mai multe elemente bizare au făcut ca acest caz să capete alte conotaţii.

Astfel, un website de ştiri asociat cu Boxun şi administrat din Carolina de Nord a citat la acea vreme o sursă exclusivă, susţinând că “explozia [din Tianjin] a fost declanşată de un vehicul încărcat cu explozibili ... camionul a fost parcat cu atenţie lângă depozit, în locaţia cea mai apropiată de materialele inflamabile. Oamenii au plecat rapid şi după aproximativ 15 minute a avut loc explozia, care a declanşat un lanţ de alte explozii.”

Mai multe articole publicate de Boxun şi alte ziare din Hong Kong au făcut o asociere între explozii şi fostul preşedinte chinez Jiang Zemin care, de altfel, a fost “plasat sub control”, ceea ce înseamnă că libertatea sa de mişcare a fost sever restricţionată.

Imediat după explozia din Tianjin, surse ale Epoch Times poziţionate la vârful Partidului Comunist Chinez afirmau că exploziile fuseseră organizate de facţiunea numită banda din Shanghai, grupată în jurul fostului preşedinte Jiang Zemin. Acesta a fost pus sub semi-arest la domiciliu, după ce timp de ani de zile a condus o reţea mafiotă care cuprinsese armata, sistemul judiciar, Ministerul Securităţii, sistemul penitenciar şi departamente ale poliţiei militare.

O problemă continuă

Accidentele industriale sunt răspândite în China, unde standardele şi reglementările privind siguranţa sunt plasate pe locul doi, după dezvoltare şi corupţie.

În 24 octombrie, în districtul Xinmin, provincia nord-vestică chineză Shaanxi, a avut loc o explozie puternică într-o clădire care producea şi depozita ilegal explozibili. Incidentul a provocat cel puţin 14 morţi şi peste 150 de răniţi.

La începutul lunii noiembrie 2015, cel puţin 21 de oameni au fost ucişi după izbucnirea unui incendiu la o mină de cărbuni în provincia nord-estică Heilongjiang. Mina era deţinută de Heilongjiang Longmay Mining Holding Group şi în ea lucrau 38 de persoane. Cauza accidentului nu a fost stabilită, dar unele rapoarte au susţinut că incendiul a izbucnit după ce a luat foc o curea.