Chinezii curtează Lukoil, pentru cumpărarea rafinăriei Petrotel

(NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)

O companie chineză a abordat Lukoil, pentru a demara discuţii privind achiziţionarea rafinăriei Petrotel din Ploieşti, după ce divizia din România a gigantului rus a fost acuzată de evaziune fiscală, potrivit unei scrisori obţinute de Reuters.

Reamintim că la începutul acestei luni, procurorii au pus sechestru pe o parte din activele companiei, sub acuzaţia de evaziune fiscală, acuzaţie pe care Lukoil a respins-o, cerând intervenţia Comisiei Europene în ancheta din România. "Necazurile" Lukoil cu legea în România au început însă în octombrie 2014, când procurorii au pus un prim sechestru pe active ale companiei, sechestru ridicat după o serie de declaraţii ale ambasadorului rus la Bucureşti şi ale premierului Victor Ponta

Potrivit Reuters, Thomas Mueller, vicepreşedinte al Lukoil, a declarat săptămâna trecută că a fost abordat cu privire la o posibilă vânzare a rafinăriei din Ploieşti, însă Lukoil nu are intenţia să vândă Petrotelul.

Într-o scrisoare de intenţie datată martie 2015, obţinută de Reuters, Ion Epureanu, director general al companiei Kajel Holdings Limited cu sediul în paradisul fiscal din Insulele Virgine, i-a oferit firmei Lukoil "oportunitatea" de a demara discuţii pe tema vânzării rafinăriei Petrotel.

Kajel Holdings a fost mandatată de China Peace Petroleum Group, companie cu sediul în Beijing, specializată în importul şi exportul de produse petroliere.

Un purtător de cuvânt de la Lukoil a confirmat primirea scrisorii însă a reiterat faptul că nu există niciun plan de vânzare a rafinăriei din România, una dintre cele patru rafinării pe care Lukoil le are în afara Rusiei.

Contactat de reporterii Reuters, Ion Epureanu a confirmat trimiterea scrisorii însă a refuzat să facă alte comentarii, iar până la ora transmiterii ştirii, reprezentanţii China Peace Petroleum Group nu au putut fi contactaţi.

Potrivit Agepres, săptămâna trecută, Thomas Mueller, a declarat şi el că grupul petrolier rus Lukoil nu au în prezent planuri referitoare la o retragere din România sau la modificarea structurii manageriale la rafinăria Petrotel. 'Nu avem de gând să plecăm din România. Vom continua să lucrăm acolo', a spus Thomas Mueller.

Cu toate acestea, pe 14 iulie, acelaşi Muller a avertizat că, dacă autorităţile din România impun sechestru asupra activelor şi conturilor, vor fi nevoiţi să-şi închidă rafinăria din Ploieşti.

"Nu avem planuri de închidere a rafinăriei, dar, dacă se va pune poprire, va trebui să facem asta", a declarat marţi vicepreşedintele companiei petroliere ruse, Thomas Mueller, la o conferinţă de presă, potrivit TASS, preluată de Agerpres.

În ceea ce priveşte intenţia companiei chineze, reamintim că în ultimii ani, în lupta sa pentru hegemonie, China caută un acces cât mai larg la resurse şi infrastructură. După ce au pus stăpânire pe o mare parte din resursele Africii şi Americii Latine, mai nou China profita din plin de criza din Europa.

Astfel, de la vecinii noştri greci, strânşi cu uşa de creditorii internaţionali, chinezii care deja administrează în portul Pireu cel mai mare depozit portuar din afara Asiei, vor să preia pachetul majoritar al portului, iar în România, Guvernul a îmbiat China, ţară non-NATO, cu mai tot ce înseamnă proiect energetic major, inclusiv proiecte ce ţine de siguranţa naţională, precum construcţia de reactoare nucleare la Cernavodă.

Recomandăm şi: Nihil sine China? Ponta se închină la banii chinezi

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.