Chlorella – o combinaţie excepţională de proprietăţi nutritive şi terapeutice

Băutură verde.
Băutură verde. (www.pexels.com)

Chlorella – este o algă unicelulară verde, absolut excepţională. Este unul dintre cele mai folositoare produse cunoscute vreodată de omenire. Populează în rezervoarele de apă dulce, unde produce oxigen într-un mod foarte intens, datorită acumulărilor imense de clorofilă.

Se crede că chlorella s-a răspândit pe planeta noastră cu peste două miliarde de ani în urmă. Spre deosebire de mulţi alţi reprezentanţi ai florei şi faunei, chlorella a reuşit să supravieţuiască graţie peretelui celular foarte puternic.

Nici chiar enzimele digestive umane nu pot să scindeze peretele celular al chlorellei, de aceea mulţi producători de produse pe bază de chlorella sunt nevoiţi să o distrugă singuri.

Chlorella sintetizează în mod activ proteinele, carbohidraţii, grăsimile, vitaminele. Masa biologică uscată a chlorellei constă din proteine în proporţie de 50%, circa 30% glucide, 10% grăsimi (polinesaturate – 80%) şi până la 10% – minerale.

Proteinele acestor alge sunt reprezentate de circa 40 de aminoacizi, inclusiv cei absolut esenţiali pentru organismul uman. Pentru comparaţie, carnea de vită sau de pui conţine aproximativ 26% proteine.

Chlorella ne uimeşte prin conţinutul bogat în alte componente utile. Într-un gram de materie uscată de alge se întâlnesc:

• provitamina A — caroten — 1000-1600 micrograme (de 10 ori mai mult decât în măceşe sau în caise uscate);

• vitamina A – până la 1000 mcg;

• vitamina B1 - până la 18 mcg;

• vitamina B2 – până la 28 mcg,

• vitamina B6 – 9 mcg,

• vitamina C – 1300-1500 mcg:

• vitamina K – 6 mcg

• vitamina PP – 110-180 mcg,

• vitamina E – până la 350 mcg,

• acid pantotenic – 12-17 mcg;

• acid folic – 485 mcg,

• biotină – 0,1 mcg;

• vitamina D – până la 1000 mcg;

• vitamina B12 – 0,0025-0,1 micrograme.

În lista lungă de microelemente care se găsesc în chlorella poate fi detectat, probabil, întregul tabel al lui Mendeleev: calciu, fosfor, iod, magneziu, potasiu, cupru, fier, sulf, zinc, cobalt, mangan, zirconiu, rubidiu, etc.

Nu este de mirare faptul că chlorella posedă atâtea efecte benefice! Este un remediu analgezic, poate să reducă tensiunea arterială, să îmbunătăţească imunitatea şi să elimine compuşii metalelor grele.

Reduce durerea

După cum a raportat Naturalnews, în anul 2000 a fost realizat un studiu pilot, în care pacienţilor cu fibromialgie li s-au administrat 10g de tablete conţinând chlorella şi 100ml suspensie de chlorella în formă lichidă.

După aproximativ două luni de tratament, pacienţii au raportat o reducere de 22% a durerii. O treime din pacienţi au simţit că sănătatea lor s-a îmbunătăţit semnificativ după tratament.

Scade hipertensiunea

Într-un alt studiu, pacienţii cu hipertensiune arterială au luat 10g de tablete pe bază de chlorella şi 100ml suspensie de chlorella în formă lichidă. Ulterior, pacienţilor le-a fost anulată întreaga terapie medicamentoasă.

Un sfert din pacienţi au observat o scădere a tensiunii arteriale, după ce au administrat chlorella timp de două luni.

Restul de trei pătrimi dintre pacienţi nu au mai observat o creştere a tensiunii arteriale, chiar dacă nu au mai primit tratament anti-hipertensiv.

Îmbunătăţeşte imunitatea

Într-un studiu efectuat în 2003, pacienţilor care au fost vaccinaţi împotriva gripei li s-a administrat chlorella. Toţi pacienţii au primit fie placebo, fie chlorella, timp de trei săptămâni. După aceea, au fost injectaţi cu un vaccin gripal.

După vaccinare, în cazul pacienţilor care au luat chlorella a fost identificată o creştere a nivelului de anticorpi de circa 2-4 ori mai mare decât în grupul placebo.

Efecte de detoxifiere

Studiile au confirmat faptul că chlorella posedă un mare potenţial în ceea ce priveşte înlăturarea efectelor intoxicaţiei cu metale grele. Este capabilă să grăbească eliminarea metalelor grele, să reducă efectele toxice ale acestora şi să îmbunătăţească rapid starea generală a organismului.