CIA a operat o închisoare neagră în Polonia, anunţă Curtea Europeană

(photos.com)

CIA a operat închisoare secretă pe teritoriul Poloniei, a decis, joi, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, punând presiune pe Polonia, unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai Washingtonului, să rupă tăcerea în legătură cu programul de reţinere al suspecţilor Al-Qaeda derulat de CIA, potrivit Reuters.

Curtea europeană a stabilit că CIA s-a folosit de o facilitate aflată într-o pădure poloneză nordică, cu numele de cod ”Quartz”, drept locaţie pentru reţeaua de interogarea a suspecţilor Al-Qaeda, reţinuţi în urma tragicelor atacuri de la 11 septembrie, 2001.

Polonia a negat întotdeauna că CIA a avut o închisoare pe teritoriul său, chiar şi după ce oficialii din informaţiile americane au făcut unele dezvăluiri, iar o investigaţie a senatului a scos la iveală mai multe detalii despre programul CIA.

Decizia de joi a reprezentat primul caz în care un tribunal din Europa concluzionează că CIA a operat închisori secrete – denumite deseori şi ”închisori negre” – pe continent.

Amrit Singh, un avocat al iniţiativei Open Society Justice, care a acţionat în numele victimelor, a declarat pentru Reuters că atât Polonia cât şi Statele Unite va trebui să ţină cont de această ”decizie istorică”.

”Este timpul ca ei să-şi asume adevărul”, a declarat aceasta.

Cazul din instanţă a fost completat de avocaţii a doi bărbaţi, Abu Zudaydah şi Abd al-Rahim al-Nashiri, care sunt acum deţinuţi la închisoarea din Guantanamo, închisoarea militară a Statelor Unite din Cuba.

Aceştia ar fi fost aduşi cu avionul pe o pistă secretă de aterizare poloneză şi transferaţi la facilitatea CIA din apropiere de satul Stare Kievkuti, unde au fost supuşi la un tratamente care, spun ei, reprezenta o tortură.

Avocaţii lui Nashiri au precizat că într-unul din cazuri acesta a fost forţat să stea dezbrăcat şi acoperit pe cap în timp ce agentul folosea o bormaşină, făcându-l să creadă că va fi rănit. Într-un alt incident, agentul CIA i-a pus un pistol la cap lui Nashiri, susţin avocaţii.

Curtea a decis ca, în ciuda protecţiei acordate programului de ”extrădare extraordinară” a Statelor Unite, există destule dovezi circumstanţiale pentru a afirma cu certitudine că bărbaţii au fost ţinuţi într-o facilitate a CIA din Polonia.

Se crede că Polonia ar fi trebuit să ştie despre reţinerea celor doi şi că riscau să fie maltrataţi.

Tribunalul a apreciat că Polonia şi-a încălcat obligaţiile asumate în Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului de a preveni tortura, a asigura dreptul la libertate, şi de a lansa o investigaţie privind comiterea unei crime pe teritoriul său.

S-a hotărât ca Polonia să plătească daune materiale în valoare de 100.000 de euro lui Nashiri şi de 130.000 de euro lui Zubaydah.

”Decizia tribunalului din Strasbourg privind închisoarea CIA este ruşinoasă pentru Polonia şi este o greutate atât în termeni de finanţe ale ţării cât şi ca imagine”, a declarat Joana Trzaska-Wieczorek, purtătorul de cuvânt al preşedintelui polonez.

Ministrul polonez de Externe a anunţat că nu s-a luat nicio decizie cu privire la apel. Purtătorul de cuvânt a adăugat că decizia curţii europene este prematură deoarece procurorii polonezi investigau acuzaţiile privind închisoarea CIA. Investigaţia poloneză a început în luna martie, 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe