Ciclon puternic loveşte în nord-estul Australiei

Un ciclon „monstru“ a ajuns pe uscat în nord-estul Australiei marţi dimineaţă, provocând pene de curent şi smulgând copaci din rădăcini. Oraşele de coastă au intrat în stare de alertă din cauza ploilor şi a vânturilor puternice.
Vânturi şi ploi puternice în Airlie Beach, Australia, 28 martie 2017.
Vânturi şi ploi puternice în Airlie Beach, Australia, 28 martie 2017. (Captură Foto)

Insulele din Marea Barieră de Corali, populate cu turişti străini, au fost lovite de furtuna de categoria a patra, care a ajuns în statul de coastă Queensland însoţită de vânturi distrugătoare de până la 270 km pe oră.

Au existat temeri că sosirea ciclonului va coincide cu valurile mari ale dimineţii, ceea ce ar fi putut provoca inundaţii mari, dar furtuna a scăzut în intensitate înainte să treacă linia de coastă între oraşele Bowen şi Airlie Beach.

Amplitudinea totală a ciclonului a fost simţită în staţiunile turistice populare.

Politicianul Mark Ryan din Queensland a declarat că situaţia este haotică în Airlie Beach, principala destinaţie de vacanţă în Arhipelagul Whitsunday. Ryan a susţinut pe Twitter că urmările sunt nefaste, înregistrându-se geamuri sparte, copaci doborâţi, iar unele acoperişuri au început să cedeze”.

Biroul de Meteorologie a declarat că oamenii ar trebui să rămână calmi şi atenţi în timp ce trece ochiul furtunii.

“Nu vă aventuraţi afară dacă vă aflaţi în ochiul ciclonului – vânturi foarte puternice dintr-o direcţie diferită ar putea izbucni din nou în orice clipă. Oamenii aflaţi în calea unui ciclon foarte periculos ar trebui să rămână calmi şi la adăpost”, a avertizat biroul.

Rezidenţilor din zonă li s-a transmis să se pregătească pentru cea mai dificilă vreme care a lovit statul de la ciclonul Yasi în 2011, smulgând case din fundaţiile lor şi devastând culturi agricole.

Guvernul federal este în stare de alertă pentru a oferi asistenţă imediată după trecerea ciclonului. O navă pentru livrarea de ajutoare, elicoptere şi avioane aşteaptă să intre în acţiune în cazuri extreme.

Aproximativ 3.500 de persoane au fost evacuate între oraşele Home Hill şi Proserpine, situate la aproximativ 100 km sud de Townsville, un centru turistic popular şi un loc de acces la Marea Barieră de Corali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură