Cinci medalii pentru elevii români la Olimpiada Internaţională de Fizică – 2019

Elevi români premiaţi la Olimpiada internaţională de fizică
Elevi români premiaţi la Olimpiada internaţională de fizică (Minisserul Educaţiei Naţionale)


Lotul olimpic de fizică al României a obţinut rezultate remarcabile la a 50-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Fizică (IPhO): patru medalii de argint şi o medalie de bronz. Ariana Dalia Vlad, Iosif Theodor, Ionel Emilian Chiosa şi Ştefan Dolteanu au fost medaliaţi cu argint, iar Sabina Drăgoi a intrat în posesia medaliei de bronz. Ionel Emilian Chiosa a primit şi premiul special Best Creative Solution. Toţi componenţii lotului sunt elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti.

Delegaţia României a fost coordonată şi însoţită de profesorii Delia Davidescu (Liceul Internaţional de Informatică din Capitală), Adrian Dafinei şi Virgil Băran (Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti).

Ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Fizică a aut loc la Tel Aviv (Israel), în perioada 7-15 iulie, şi a reunit peste 380 de concurenţi din 82 de ţări. Competiţia a constat în susţinerea a două probe (una teoretică şi una experimentală) cu durata de 5 ore fiecare. Un concurent poate obţine un scor maxim de 50 de puncte (30 de puncte la proba teoretică şi 20 la proba experimentală).

Prima Olimpiadă Internaţională de Fizică a avut loc în 1967 la Varşovia (Polonia), cu participarea a 5 ţări, inclusiv România. Ţara noastră a găzduit IPhO de două ori (1972 şi 1983).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură