Cine va ajunge să controleze Chongqing şi pe nesupusul şef de partid de acolo?

(
( (The Epoch Times)

Rapoartele mass-mediei chineze dezvăluie luptele intense din cadrul Comitetului permanent al Biroului politic al regimului chinez. Cei mai mulţi dintre membri au fost târâţi în drama politică declanşată de şeful poliţiei din Chongqing, Wang Lijun, care şi-a luat "concediu" medical şi a ajuns la Consulatul SUA din Chengdu, solicitând protecţie faţă de liderul de partid, Bo Xilai.

Persoane din interiorul fiecărei fracţiuni se folosesc de mass-media pentru a dezvălui publicului informaţii sensibile. Fenomenul neobişnuit a încălcat tradiţia Partidului Comunist Chinez (PCC) de a-şi ascunde rufele murdare de ochii publicului.

Mass-media din China a raportat pe 18 februarie că autorităţile municipale din Chongqing au decis să-l numească pe Tai Zhan secretar adjunct al Comitetului Municipal al Partidului în Chongqing, înlocuindu-l pe Ding Xianjun.

Tai a fost transferat în 2011 de la Administraţia statală pentru Industrie şi Comerţ din Beijing la Administraţia pentru Industrie şi Comerţ din Chongqing. El este fiul vărului lui Jiang Zemin (fostul lider al regimului), Jiang Zeling, în timp ce cariera politică a lui Ding Xianjun a fost odată promovată de He Guoqiang, secretarul Comisiei Centrale pentru Inspecţie Disciplinară.

Pe 18 februarie, cel mai impunător ziar al partidului din Chongqing, Chongqing Daily, a relatat într-un articol pe prima pagină că Guan Haixiang a fost numit pentru a prelua postul de secretar de partid în scopul supravegherii activităţii de securitate din Chongqing şi că acesta va continua în primăvară campania „lovirea întunecatului”.

Guan a fost un muncitor politic în Liga Tineretului Comunist între 1994 - 2009. Liga Tineretului Comunist constituia baza de putere a lui Hu Jintao.

Citând oficiali chinezi, Bill Gertz, un scriitor al securităţii naţionale specializat pe problemele Chinei, a scris pe Washington Free Beacon că Zhou Yongkang, cel mai senior oficial de securitate al Chinei şi un membru al Comitetului permanent al Biroului Politic, a preluat Chongqing de la Bo Xilai. Cu toate acestea, Zhou nu a permis autorităţilor de securitate din Beijing sa îl investigheze în continuare sau sa îl aresteze pe Bo.

People's Daily a publicat un comentariu pe 16 februarie, criticând câţiva oficiali locali pentru că s-au concentrat pe proiecte inutile care au dus la pierderea de bani şi de forţă de muncă în scopul ascensiunii pe scara politică.

Comentariul poate fi considerat drept poziţia liderilor principali de partid, care îşi pregătesc, probabil, propaganda pentru a-l viza pe Bo Xilai, a declarat Zhang Weiguo, redactorul-şef al revistei Trends din Hong Kong, pentru Radio Free Asia (RFA).

Comentariul a reiterat un discurs al lui Xi Jinping de anul trecut, despre schimbarea poziţiei între cadre, indicând că Xi a preluat deja conducerea organizaţiilor de partid, a afirmat Xia Ming, profesor de ştiinţe politice de la City University din New York, pentru RFA.

Un alt comentariu din People's Daily de pe 17 februarie a subliniat faptul că în timpul schimbării conducerii, unii oficiali au tendinţa de a lăsa problemele succesorului lor, în loc să găsească soluţii în timpul mandatului lor.

Articolul sugerează că Hu Jintao ar trebui să se ocupe prompt de problema cauzată de Bo şi Wang şi să nu o lase pe seama noii conduceri, după al 18-lea Congres al Partidului, potrivit site-ului dizident în limba chineză, Boxun. Aceste articole îi prezintă pe susţinătorii lui Xi îndemnându-i pe Hu şi Wen, prin intermediul People's Daily, să se ocupe de problemă cât mai curând posibil, în conformitate cu Boxun.

Revista Mingjing Monthly, pe care mass-media în limbă chineză o consideră că având legături cu Jiang Zemin, a citat recent persoane din interior şi a enumerat cinci probe incriminatoare la adresa lui Bo Xilai. Articolul a susţinut că "Bo a ajuns într-o stare frenetică prin încercarea de a intra în Comitetul Permanent al Biroului Politic. Acesta este acum cunoscut drept cel mai mare ipocrit din partid de către liderii principali de partid."

Pe 14 februarie, site-ul Mingjing a fost primul care a publicat un articol în care se raporta că toţi cei nouă membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic au fost de acord să efectueze o anchetă penală care să-l vizeze pe Bo Xilai.


Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.