Cinepolitica: "Ciocnirea"

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce, între 20 şi 23 aprilie, la Cinema Elvira Popescu, câteva dintre cele mai importante filme recente cu tematică politică, în premieră în România. În competiţia festivalului se va afla şi filmul "Ciocnirea" ce va fi prezentat duminică, 23 aprilie, 2017 la ora 18:00.
Scenă din filmul "Ciocnirea" în regia lui Mohamed Diab
Scenă din filmul "Ciocnirea" în regia lui Mohamed Diab (Cinepolitica)

Cu un concept original şi inovator pe plan european, Cinepolitica este festivalul care dezvăluie publicului, prin intermediul artei cinematografice, mecanismele şi motivaţiile politice care îşi pun amprenta asupra realităţii.

Competiţia internaţională a festivalului include o selecţie relevantă de lungmetraje recente din întreaga lume care abordează, într-o manieră specifică, zona politicului şi implicaţiile sale. Filmele sunt evaluate de un juriu care include experţi în cinema, jurnalism, istorie şi politică.

Epoch Times vă prezintă filmele din competiţie. Printre acestea se numără şi filmul:

CLASH / CIOCNIREA

(Egipt/Franţa, 2016) 1h37'

Regia: Mohamed Diab

Regizorul filmului "Ciocnirea", Mohamed Diab
Regizorul filmului "Ciocnirea", Mohamed Diab (Cinepolitica)

Cu: Nelly Karim, Hani Adel, El Sebaii Mohamed

Producţia este aproape un experiment cinematografic bazat pe o copleşitoare presiune psihologică. Cadrul ultra-aglomerat şi claustrofobic al unor maşini de transport de prizonieri din mijlocul evenimentelor Primăverii Arabe generează un conflict de caractere, mentalităţi şi ideologii greu de regăsit în vreun alt film contemporan.

Scenă din filmul "Ciocnirea" în regia lui Mohamed Diab
Scenă din filmul "Ciocnirea" în regia lui Mohamed Diab (Cinepolitica)

Spaţiul mobil de detenţie devine un micro-univers care rezonează perfect cu cel exterior deşi nivelul de tensiune este chiar mai profund. O confruntare mentală şi fizică într-un spaţiu vital infim.

Jocul actorilor este surprinzător, realist şi încărcat de nuanţe, în acelaşi timp. Răsturnările de situaţie şi poveştile intime ale celor încarceraţi ţin privitorul într-o încordare permanentă, implicându-l în mod direct, senzorial, în spaţiul filmic.

Deşi povestea se încadrează într-un moment istoric foarte specific, dinamica umană creată este valabilă oricând, pentru orice cultură şi societate. Filmul nu-şi va pierde actualitatea niciodată. Pelicula a fost nominalizată şi premiată la festivaluri precum Cannes, Londra, Valladolid sau München.

Epoch Times România este partenerul media al Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica