Ciocniri între imigranţi şi localnici pe insula elenă Chios

Insula elenă Chios a fost scena a trei zile de tensiuni între imigranţi şi rezidenţi, ce au culminat vineri cu cioniciri violente între cele două părţi. Un grup de atacatori a aruncat cu bombe incendiare asupra unei tabere de imigranţi de pe insulă. Un refugiat sirian a fost rănit.
Tabără de imigranţi pe insula elenă Chios.
Tabără de imigranţi pe insula elenă Chios. (Captură Foto)

Atacatorii au aruncat bombe incendiare asupra unei tabere de imigranţi şi un refugiat sirian a fost lovit cu o piatră în timpul unor ciocniri violente pe insula elenă Chios, au declarat autorităţile locale. Anterior, imigranţii aparent au jefuit un magazin de băuturi.

Incendiul provocat de bombele incendiare a distrus câteva corturi şi a lăsat aproximativ 100 de imigranţi fără un acoperiş deasupra capului, au declarat vineri oficialii eleni.

Un bărbat sirian a fost rănit când atacatori necunoscuţi au aruncat o piatră mare din vârful unei fortăreţe medievale situată deasupra unei tabere de refugiaţi, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ONU în probleme de refugiaţi, Roland Schoenbauer.

Incidentul de vineri a marcat cea de-a treia zi de tulburări pe insula Chios. Tensiunile s-au amplificat prima dată miercuri seara, când un grup de imigranţi a pătruns ilegal într-un magazin local de băuturi, precum şi într-un magazin cu artificii. Apoi, refugiaţii au lansat artificiile asupra unor locuinţe şi automobile, conform poliţiei. Forţele locale de securitate au arestat patru imigranţi în acel incident.

A doua zi, joi, rezidenţii s-au încăierat cu imigranţii şi forţele de poliţie, aparent ca răspuns la incidentul de miercuri seara. Un grup de aproximativ 30 de atacatori au bătut doi voluntari care ajutau în tabăra de imigranţi şi autorităţile au reţinut 37 de persoane pentru acele violenţe.

Schoenbauer a declarat că situaţia s-a deteriorat în mod serios.

„Tensiunile au legătură cu supraaglomerarea locurilor [pentru găzduirea refugiaţilor]”, a adăugat el.

Alte motive pentru amplificarea tensiunilor includ amânări în privinţa procesării cererilor pentru azil şi ameninţarea deportării imigranţilor în Turcia.

La începutul acestei săptămâni, parlamentari cu vechime, din partidul de extremă dreaptă Zorii Aurii, au vizitat insula şi au cerut înlăturarea imigranţilor de acolo.

„Nu putem exclude faptul că grupurile de extremă dreaptă urmăresc să exploateze furia locală”, a declarat un oficial local pentru AFP, cerând să rămână anonim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe