Ciocnirile de pe Esplanada Moscheilor tulbură Săptămâna Mare

De la începutul Săptămânii Mari, ciocnirile dintre poliţia israeliană şi palestinieni pe Esplanada Moscheilor au ridicat gradul de alertă în Oraşul Vechi al Ierusalimului, astfel încât forţele de ordine au fost nevoite să interzică accesul evreilor şi au închis complexul pentru turişti în aceste zile, informează vineri ziarul ABC.

Securitatea a fost sporită în restul Oraşului Vechi pe fondul numărului de turişti şi de pelerini care vin în număr mare săptămâna aceasta. Duminică, mai mulţi credincioşi musulmani au aruncat cu pietre şi petarde înspre un grup de evrei aflaţi în apropiere de moscheea Al Aqsa şi, după o confruntare generală cu poliţia, mai multe persoane au fost arestate.

Luni s-au repetat ciocnirile când un grup de evrei de extremă dreapta, care cer construcţia unui al treilea templu în acelaşi loc în care este amplasată moscheea Al Aqsa, au încercat să sacrifice o capră pe esplanadă pentru a sărbători Pesahul evreiesc. Acest ritual era practicat de iudaici în antichitate.

Susţinătorii acestei mişcări, care consideră că realizarea acestui sacrificiu în ziua Paştelui evreiesc este o datorie, se plâng că autorităţile le încalcă drepturile religioase pentru că nu le permit să realizeze acest ritual în locul în care Vechiul Testament consideră că era situat Templul lui Solomon. Miercuri, în puţinele ore în care poliţia a permis accesul evreilor, tensiunea a crescut din nou, iar ziua s-a terminat cu 25 de palestinieni arestaţi şi mai multe persoane rănite.

Butoiul cu pulbere religios şi politic de pe Esplanada Moscheilor, mereu pe punctul de a exploda, este provocat de lunga şi sinuoasa luptă pentru revendicarea complexului de 150.000 de metri pătraţi care a avut mai mulţi stăpâni şi a aparţinut diverselor religii de-a lungul istoriei.

Acum, complexul care simbolizează al treilea loc sfânt pentru Islam şi primul pentru Iudaism, este sub incidenţa Iordaniei prin intermediul unei organizaţii islamice, dar securitatea rămâne în responsabilitatea Israelului. Zona a trecut din mâinile iordaniene în cele israeliene după Războiul celor Şase Zile din 1967, dar regatului haşemit i s-a permis să se ocupe de lăcaş, într-un acord fragil care a creat numeroase dispute pentru controlarea complexului religios.

Deşi vineri nu se va permite intrarea niciunui evreu pentru a se evita noi episoade de violenţă, poliţia israeliană a sporit măsurile de securitate şi va dubla numărul agenţilor în zonă.

Vinerea Mare este o zi importantă pentru toţi creştinii în care are loc procesiunea Via Crucis care va trece prin centrul Ierusalimului, foarte aproape de Esplanada Moscheilor. Vineri este şi zi de rugăciune pentru musulmani, în timp ce evreii se pregătesc de Shabbat şi se roagă la Zidul Plângerii, situat chiar în josul esplanadei.