Ciocolată pentru diabetici, desertul care evită creşterile glicemiei

.
. (Joe Raedle / Getty Images)

Cercetătorii de la Departamentul de Medicină Internă şi Ştiinţe Medicale al Universităţii Sapienza din Roma, Italia, au produs o ciocolată specială ce conţine oleuropeină, o substanţă derivată din ulei de măsline extravirgin.

Dacă un pătrăţel de ciocolată consumat după masă sau o felie de pâine cu cremă de cacao reprezintă pentru mulţi o încântare, pentru diabetici este doar o dorinţă care nu poate fi pusă în practică, deoarece zahărul conţinut în bomboanele de ciocolată, în tablete şi creme provoacă salturi periculoase ale glicemiei. Dar nu totul este pierdut. Spre deliciul acestor pacienţi, soseşte o ciocolată „specială”, dezvoltată de cercetătorii de la Departamentul de Medicină Internă şi Ştiinţe Medicale al Universităţii Sapienza din Roma: conţine oleuropeină, o substanţă derivată din ulei de măsline extravirgin, care ajută la menţinerea unui nivel optim al glicemiei.

Consumul a 40 de grame de ciocolată cu ulei de măsline nu modifică deloc nivelul zahărului din sânge, aşa cum s-ar întâmpla cu alte tipuri de ciocolată, afirmă un studiu experimental publicat recent în „Clinical Nutrition”. Potrivit studiului, noua ciocolată le va permite, de asemenea, diabeticilor să profite de activitatea antioxidantă şi protectoare a acestui aliment asupra sistemului cardiovascular.

Ciocolată cu ulei de măsline, benefică pentru diabetici

Noul tip de ciocolată a fost testat pe 25 de pacienţi cu diabet zaharat tip 2 şi pe 20 subiecţi sănătoşi, invitaţi să consume 40 de grame de cremă de cacao şi alune, normală sau îmbogăţită cu 4% oleuropeină, extrasă din uleiul de măsline extravirgin.

”Rezultatele arată că, la diabetici, consumul de ciocolată cu ulei de măsline reduce vârful glicemic care apare la 2 ore după ingerarea ciocolatei fără oleuropeină: după consumul de 40 g de ciocolată normală, glicemia medie este de 140 mg/dl, iar după ce s-a consumat ciocolata îmbogăţită cu oleuropeină scade la 125 mg/dl”, explică Francesco Violi, coordonatorul investigaţiei, profesor de medicină internă la Sapienza şi preşedinte al Colegiului profesorilor universitari de medicină internă (Colmed). Acesta mai arată că, în plus, ”ciocolata specială reduce, de asemenea, activitatea Dipeptidyl peptidase-4 (DPP4), o enzimă care distruge hormonul hipoglicemic Glp-1 şi, în mod contrar, produce creşterea nivelul insulinei în circulaţie, permiţând astfel o mai bună utilizare a glucozei şi a aceluiaşi hormon hipoglicemic".

”Toate acestea au ca rezultat un profil metabolic mai bun după consumul ciocolatei cu ulei de măsline, care poate fi indicat pentru diabetici”, concluzionează profesorul.

Ciocolată pentru diabetici: ce este oleuropeina

Până acum, aceşti pacienţi erau obligaţi să aleagă produse fără zahăr, dar datorită oleuropeinei, ei vor putea degusta o ciocolată inofensivă. Oleuropeina a fost identificată de Violi în studii anterioare şi este responsabilă de efectul protector al uleiului de măsline extravirgin asupra metabolismului. Uleiul conţinut în măsline şi frunze de măsline evită modificările bruşte ale glicemiei după masă - un fenomen care la diabetici este foarte important, întrucât poate contribui la agravarea aterosclerozei şi la un risc crescut de atac de cord şi accident vascular cerebral.

"Studii anterioare au demonstrat cum consumul de 10 g de ulei de măsline extra virgin la mese reduce glicemia postprandială cu aproximativ 20 mg/dl, prevenind potenţial patologia la cei care sunt sănătoşi, dar contribuind şi la gestionarea mai bună a acesteia la diabetici. Prin urmare, am decis să analizăm dacă adăugarea de oleuropeină - pe care am identificat-o responsabilă pentru acest efect în prepararea ciocolatei - ar reduce vârful glicemic: rezultatul pozitiv obţinut este foarte important, deoarece acest produs îmbogăţit permite diabeticilor să poată savura o ciocolată normală, fără a renunţa la aromă. Mai mult decât atât, permite pacienţilor să profite de proprietăţile benefice potenţiale ale ciocolatei: câteva grame de cacao pe zi au un efect antioxidant bun şi de protecţie asupra sistemului cardiovascular şi nu vor mai trebui să renunţe la consumul ei doar deoarece ciocolata 'pentru diabetici' este greu de găsit sau nu este la fel de bună ca cea normală", subliniază Violi.

Articol ştiinţific de referinţă: Oleuropein-enriched chocolate by extra virgin olive oil blunts hyperglycaemia in diabetic patients: Results from a one-time 2-hour post-prandial cross over study DOI: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2019.09.006