Ciolacu îl acuză pe Orban că a cumpărat primari şi parlamentari cu banii din Fondul de Rezervă

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu (PSD)

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a acuzat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, pe premierul Ludovic Orban că a folosit banii din Fondul de Rezervă pentru "a cumpăra" primari sau parlamentari.

"Niciun municipiu reşedinţă de judeţ condus de către un primar făcând parte din PSD nu a primit niciun ban. Noi nu vorbim de banii lui Orban, nu vorbim de banii preşedintelui Iohannis sau despre România normală care ne-o promitea domnul preşedinte Iohannis. Vorbim de banii noştri - şi ai mei, şi ai dumneavoastră, pe care vremelnic îi gestionează prim-ministrul României -, pe care, în loc să-i direcţioneze către adevăratele probleme ale românilor şi priorităţile românilor, i-a folosit pentru a cumpăra primari sau parlamentari", a declarat Ciolacu, citat de Agerpres.

Şeful PSD anunţă că va face demersuri pentru a veni în sprijinul administraţiilor locale conduse de social-democraţi.

"Vom încerca să îndreptăm acest lucru în Parlament, dar vorbim de o hotărâre de guvern. Avem în Parlament proiectul de rectificare, unde vom îndrepta această anomalie făcută de Orban, iar în ceea ce priveşte hotărârea de guvern, o vom ataca în contencios (administrativ - n.r.). Este inadmisibil, vă repet, nimeni nu şi-a permis acest lucru. Cred că dacă ar fi fost un prim-ministru pesedist, l-ar fi arestat din şedinţa de guvern. Să uiţi că pandemia este peste tot în ţară nu ţine cont de culoarea politică, lucru dovedit de acest record de astăzi şi îngrijorarea primarilor. Nimeni, niciodată, nu a făcut aşa ceva în România. Decât în România normală a preşedintelui Iohannis", a afirmat Ciolacu.

Reamintim că banii din Fondul de Rezervă al prim-ministrului au fost împărţiţi cu două săptămâni înaintea alegerilor locale, fără ca Guvernul Orban să prezinte un set clar de criterii pentru repartiţia sumelor. S-au putut remarca situaţii inedite în care unele municipalităţi au primit sume foarte mari de bani, în timp ce pentru altele alocarea a fost zero.

O analiză a Europa Liberă a dezvăluit că primarii PSD care au trecut la PNL nu au fost uitaţi la împărţirea banilor pentru teritoriu, aproape 57 de milioane de lei mergând către aceştia. Se remarcă primarii din Teleorman, care au obţinut plafonul maxim după ce au plecat la PNL.

Municipiile Timişoara şi Iaşi, conduse de primari PNL, se numără printre cele care au primit mulţi bani în urma repartizării care a fost decisă la Palatul Victoria. În schimb, mai multe municipii reşedinţă de judeţ cu primari de la PSD nu au primit nici un leu.

Localităţile cu primari UDMR au obţinut şi ele sume consistente. S-a speculat că acesta ar fi motivul pentru care UDMR nu a mai participat la moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Orban. Detalii aici.