Cioloş, acuzat de servilism faţă de bancherii străini: "Domnul deputat are din păcate o abordare populistă"

Acuzat de iniţiatorul Legii dării în plată că serveşte interesele bancherilor străini în detrimentul românilor, premierul Dacian Cioloş reacţionează.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Deputatul PNL Daniel Zamfir are "o abordare populistă" în scrisoarea deschisă privind controversata Legea a dării în plată, a atras atenţia premierul Dacian Cioloş, adăugând că iniţiativa legislativă necesită adaptări pentru a fi cu adevărat aplicabilă şi nu atacabilă în justiţie.

"Domnul deputat are din păcate o abordare populistă prin această poziţie. Am spus de la început că susţin legea dării în plată şi am spus-o şi direct băncilor. Însă această lege trebuie să ţină cont de adevăratele cazuri sociale, de familiile care şi-au cumpărat pe credit o locuinţă, şi nu de speculatorii imobiliari. Asta este poziţia Guvernului. Nu ştiu cine este cel care face intoxicare.

Guvernul vrea o lege funcţională şi nu populistă. Băncile au clar o lecţie de învăţat în relaţia lor cu clienţii. Dar pentru ca legea dării în plată să fie cu adevărat aplicabilă (şi nu atacabilă în justiţie), şi să fie în interesul clienţilor, ea are nevoie de adaptări", a scris duminică seara, într-un comentariu la o postare pe pagina sa de Facebook, Dacian Cioloş.

Reacţia premierului vine după ce deputatul Daniel Zamfir l-a acuzat într-o scrisoare deschisă că în loc să servească interesele cetăţenilor români serveşte interesele unor bancheri străini şi i-a cerut să oprească minciuna, intoxicarea şi abuzul împotriva legii dării în plată.

"Opriţi minciuna, intoxicarea şi abuzul împotriva legii dării în plată şi, pe cale de consecinţă, împotriva sutelor de mii de familii din România care aşteaptă această lege sufocate de credite pe care nu le mai pot plăti nu din cauza lor, nu din rea-voinţă, ci din cauza crizei, produselor mincinoase vândute de bănci, clauzelor abuzive din contracte şi lipsei de supraveghere a Băncii Naţionale. Dumneavoastră, premierul României, aţi ales să serviţi interesele unor bancheri străini care, în a doua cea mai săracă ţară din Europa, au făcut profit dublu faţă de media europeană, în loc să serviţi demn interesele celor care cu adevărat aveau nevoie să fie reprezentaţi de dvs: cetăţenii României! În timp ce o mână de bancheri s-au ales cu bonusuri, sute de mii de familii de români au viitorul sub spectrul ruinei.

Dacă punctul de vedere al băncilor l-aţi preluat cuvânt cu cuvânt, există vreo frază măcar pe care să o fi preluat şi din poziţiile celor care îşi doresc această lege? (...) Nu are nicio relevanţă pentru dumneavoastră că toate aceste propuneri toxice pe care le-aţi preluat de la bancheri au fost respinse chiar de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, aflată în subordinea Guvernului pe care îl conduceţi? Nu are nicio relevanţă că aceleaşi propuneri au fost respinse de două ori de Senatul României şi, anterior, şi de Camera Deputaţilor? Nu are nicio relevanţă că nici preşedintele României nu le-a preluat?

Vă cer public să vă opriţi! Să opriţi minciuna! Să opriţi intoxicarea! Să opriţi abuzul! Nu sunteţi prim-ministrul celor 40 de bănci străine, sunteţi premier peste o Românie în care aceste bănci şi-au permis abuzuri şi ilegalităţi pe care nu şi le-au permis în nicio ţară din Europa! O arată miile de procese câştigate de clienţi împotriva băncilor! N-am să vă cer demisia pentru că am convingerea că, dacă n-aţi făcut acest gest de onoare în cazul copiilor din Argeş, n-o veţi face nici acum! Ca parlamentar şi cetăţean al acestei ţări nu-mi rămâne decât să vă expun public incorectitudinea şi să vă cer să vă opriţi!", a precizat Daniel Zamfir în scrisoarea adresată premierului.

Acuzaţiile deputatului PNL vin în contextul în care Executivul a criticat Legii dării în plată în punctul său de vedere. Potrivit Guvernului, legea prezintă riscul unor vicii de neconstituţionalitate, poate afecta dreptul la proprietate şi poate duce la falimentul unor instituţii de credit, generând astfel dezechilibre.

O abordare critică similară a venit şi din partea FMI care avertiza recent că, în forma actuală, proiectul legislativ reprezintă "un pericol atât pentru populaţie, cât şi pentru instituţiile din România".