Cioloş: Am luat măsuri împotriva tăierilor ilegale de păduri. De aici înainte ţine de oameni şi de viitorul Guvern

Ministerul Mediului a pus bazele unui sistem complex de supraveghere a tăierilor de material lemnos. Oricine poate vedea, pe hartă, ce se întâmplă în pădurile ţării: cine taie, unde taie, cât taie, cu acordul cui, de unde încarcă marfa, plus posibilele tăieri ilegale, a arătat premierul Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Guvernul a luat o serie de măsuri pentru controlul tăierilor ilegale de păduri. De aici încolo, ţine de voinţa oamenilor de a utiliza toate instrumentele care le-a pus la dispoziţie şi de viitorul Executiv să le folosească în interesul ţării, a atras atenţia sâmbătă seară, pe contul său de Facebook, premierul Dacian Cioloş.

"Tăierea ilegală a pădurilor a fost un subiect prezent în mod constant în mesajele venite din partea cetăţenilor. A fost clar, încă de la începutul mandatului, că problema e una care vine din timp şi care necesită atât soluţii imediate pentru a ţine sub control procesul, dar şi soluţii pe termen mai lung pentru a eradica fenomenul tăierilor ilegale", a precizat Cioloş.

Potrivit premierului, în acest an au fost luate mai multe măsuri de ordin legislativ pentru controlul tăierilor ilegale de păduri. În paralel cu acestea, Ministerul Mediului a lucrat la un sistem complet şi complex de supraveghere a tăierilor de material lemnos, în timp real, cu imagini prin satelit, care este funcţional de câteva zile şi uşor de folosit.

"InspectorulPadurii.ro arată orice tăiere ilegală şi generează automat o alertă către cei care trebuie să intervină. Pe de altă parte, este o formă de transparentizare a tuturor tăierilor de masă lemnoasă din România pentru publicul larg. Oricine poate vedea, pe hartă, ce se întâmplă în pădurile României: cine taie, unde taie, cât taie, cu acordul cui, de unde încarcă marfa, plus posibilele tăieri ilegale", a punctat Cioloş.

În acelaşi timp, premierul aminteşte că măsurile adoptate pe tot parcursul anului au început deja să dea rezultate: "paza pentru proprietarii de păduri mici este asigurată integral din banii statului; am început inventarierea şi punerea sub protecţie a pădurilor virgine din România, proces amânat din 2012; am introdus dreptul de preempţiune în licitaţiile de masă lemnoasă pentru producătorii de mobilă autohtoni; am dublat şi triplat amenzile pentru contravenţiile silvice într-o dinamică a controalelor silvice fără precedent – peste 162.000 anul acesta".

"De aici înainte ţine de voinţa oamenilor de a utiliza toate instrumentele pe care le-am pus la dispoziţie şi de viitorul guvern să le folosească în interesul ţării", a subliniat Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne