Cioloş dă replica lui Dragnea: Modificăm regimul facilităţilor pentru veterani ca să corectăm greşelile guvernului Ponta

Ameninţat cu moţiunea de cenzură de Liviu Dragnea, pe motiv că i-ar fi privat de drepturi pe veteranii de război, Cioloş critică abordarea populistă a PSD.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Guvernul va modifica prin ordonanţă de urgenţă legea Codului Fiscal, în sensul corectării regimului facilităţilor pentru veterani, scopul demersului fiind "repararea" unei "greşeli făcute de guvernul Ponta şi votată în Parlament", a declarat, joi, pentru Mediafax premierul Dacian Cioloş.

"Vreau să clarific în primul rând un lucru. Acest guvern nu a venit cu modificări care să elimine drepturi, facilităţi fiscale sau să impună alte taxe şi impozite veteranilor. Am fost surprins să constat că suntem ameninţaţi cu moţiunea de cenzură pentru unele prevederi din Codul Fiscal, un cod care a fost gândit, redactat şi votat chiar de partidul care lansează aceste ameninţări. Hotărârea de guvern dată de noi în primăvară venea cu unele clarificări, dar nu avea cum să modifice ceva din legea Codului Fiscal. Cu experienţa dumnealui în administraţie, domnul Dragnea ar trebui să ştie aceste lucruri', a declarat Dacian Cioloş, pentru Mediafax.

Fiind întrebat dacă Guvernul va extinde scutirile fiscale pentru veteranii de război şi la bunurile folosite în comun cu familiile acestora, ca o reparaţie inclusiv morală, premierul a răspuns că sunt "multe inepţii " pe care actualul guvern "a trebuit să le corecteze" şi "aceasta va fi încă una dintre ele".

De asemenea, Dacian Cioloş a mai precizat că "nu are nevoie" de preşedintele PSD Liviu Dragnea ca să ştie ce "înseamnă respectul pentru veterani".

"Astfel de abordări populiste, cu tuşe groase, sunt dincolo de orice comentariu. Aş fi invitat conducerea PSD ca, înainte de a se lansa în declaraţii care nu le fac cinste, să verifice cine este responsabil pentru situaţia semnalată de veteranii de război. Să-şi întrebe colegii de partid care au făcut parte din guvernul Ponta şi au elaborat şi votat Codul Fiscal în forma actuală. Este cel puţin lipsit de eleganţă, şi nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, să călcăm pe mine îngropate de PSD şi tot de-acolo să fim întrebaţi de ce am călcat pe ele şi de ce au explodat", a adăugat Cioloş, comentând faptul că subiectul sensibil al facilităţilor pentru veteranii de război este folosit pentru a face trimitere la o moţiune.

Declaraţiile premierului au fost făcute în contextul în care liderul PSD a acuzat că în urma unei hotărâri de guvern aprobată de cabinetul Cioloş veteranii de război şi militarii care au luptat în teatrele de operaţiuni au rămas fără drepturile prevăzute în Codul fiscal şi a ameninţat cu o moţiune de cenzură.

Articolul integral poate fi citit aici