Cioloş: "Inamicii României" sunt în interiorul ţării, nu în afara ei, cum în mod fals au lăsat unii să se înţeleagă

Progresele obţinute în Justiţie sunt ireversibile atâta timp cât cei mulţi, care cred în dreptate, nu vor ceda celor câţiva care vor să-şi "cumpere" puţină libertate, crede fostul premier Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

România se străduieşte de ani de zile să arate că este în măsură să-şi asigure independenţa Justiţiei şi Statul de Drept şi când, în sfârşit, acest lucru se întâmplă, o mână de politicieni încearcă să submineze această realizare, a acuzat joi, pe pagina sa de Facebook, fostul premier Dacian Cioloş.

"Anul trecut am făcut paşi hotărâţi înainte pentru consolidarea progreselor în Justiţie şi pregătirea asumării instituţionale a acestui proces, iar direcţia corectă este punctată în raportul MCV. De altfel, în 2016 am făcut şi demersuri diplomatice susţinute pentru a explica progresele obţinute şi chiar am primit asigurări că renunţarea la acest mecanism de monitorizare pe Justiţie se apropie.

Reformele în Justiţie nu sunt realizate pentru a face pe plac Comisiei Europene sau altor state, ci pentru ca România să-şi asigure, fără o monitorizare externă, o justiţie care funcţionează independent şi eficient, în interesul cetăţenilor, pentru a consolida democraţia şi dezvoltarea economică a ţării. O justiţie care să se afle în afara unor interese de grup şi imposibil de timorat de politicieni aflaţi vremelnic la putere", a explicat Cioloş.

Fostul premier a remarcat că, din păcate, ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile, arată că "inamicii României" pe acest subiect erau în interiorul ţării nu în afara ei, cum în mod fals au lăsat unii să se înţeleagă.

"Protestul în stradă al atâtor mii de români a arătat că progresele obţinute în lupta anticorupţie nu mai pot fi şterse cu buretele, pe ascuns, prin Ordonanţe de urgenţă scrise cu dedicaţie pentru o mână de politicieni. Aceiaşi politicieni care au îngropat deja două măsuri de prevenţie a corupţiei din Sănătate şi Educaţie adoptate în 2016 şi apreciate în raportul MCV: concursul de directori în şcoli şi noile criterii obiective şi transparente pentru selecţia managerilor de spitale", a subliniat Cioloş.

În acelaşi timp, fostul premier a subliniat că reacţia recentă a magistraţilor, care au respins unanim modul în care s-a încercat să se impună brutal modificări ale legislaţiei în Justiţie, arată şi cum monitorizarea pe Justiţie a creat spaţiul necesar dezvoltării unui corp profesional care nu mai acceptă intervenţii politice şi jumătăţi de măsură în lupta anticorupţie.

"Am încredere că progresele obţinute în Justiţie sunt ireversibile cât timp cei mulţi, care cred în dreptate, nu vor ceda celor câţiva care vor să-şi „cumpere” puţină libertate", a concluzionat Cioloş.