Cioloş, mesaj pentru Toader: Nu există variante acceptabile de subordonare politică a justiţiei

Nu există variante mai mult sau mai puţin acceptabile de subordonare politică a justiţiei, a tras un semnal de alarmă Platforma România 100 condusă de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş, în contextul planurilor anunţate de ministrul Justiţiei Tudorel Toader pentru Inspecţia Judiciară.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Platforma România 100 "respinge ferm" propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a trece Inspecţia Judiciară, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, sub controlul Consiliului de management strategic, reiese dintr-un comunicat de presă remis de organizaţie.

"O Inspecţie Judiciară aflată în subordinea unui Consiliu coordonat de Ministerul Justiţiei şi prezidat de ministrul Justiţiei nu poate fi considerată „o entitate, autoritate distinctă, autonomă”. Propunerea ministrului Toader este o altă tentativă inacceptabilă de subordonare politică a Inspecţiei Judiciare, care nu modifică cu nimic esenţa propunerii iniţiale", arată organizaţia.

Conform protocolului de înfiinţare, Consiliului de management strategic este un organ colegial consultativ, creat pentru asigurarea cooperării instituţionale, din cu totul alte raţiuni decât coordonarea Inspecţiei Judiciare.

"Transmitem ministrului Toader că nu există variante mai mult sau mai puţin acceptabile de subordonare politică a justiţiei. Un stat de drept funcţionează cu o justiţie independentă şi respectă principiul separării puterilor în stat", a subliniat Platforma România 100.

Reamintim că ministrul Tudorel Toader a anunţat că proiectul de modificare a legilor justiţiei "va cuprinde o dispoziţie, propunere tranzitorie prin care în şase luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi Inspecţia Judiciară se organizează ca entitate, autoritate distinctă, autonomă".

"Cel mai curând probabil eu voi propune ca Inspecţia Judiciară să se afle sub controlul Consiliului de management strategic (COMS), consiliu format şi coordonat de către ministrul Justiţiei, dar din care face parte procurorul general al republicii, preşedintele sau preşedinta Înaltei Curţi, preşedintele sau preşedinta CSM", a declarat Toader.