Cioloş: "Nu îl cunosc pe Soros. Am văzut că Ponta s-a fotografiat cu el"

A fi patriot nu înseamnă să duci ţara în sărăcie şi să ai dosar penal, aşa cum este cazul multora dintre cei ce îl acuză pe premier că e vândut străinilor, a explicat acesta.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)

Acuzat de opozanţii săi că ar fi "omul lui Soros", "că e vândut străinilor" etc., premierul Dacian Cioloş a declarat luni că nu îl cunoaşte pe George Soros, în timp ce fostul premier Ponta şi parte din miniştrii săi s-au fotografiat alături de controversatul afacerist.

"Nu eu am primit o listă cu zece lucruri ce trebuie făcute. Am văzut că fostul premier s-a fotografiat cu domnul Soros. Nu ştiu ce au discutat ei atunci". Faptul că sunt oameni care vin din societatea civilă şi au demonstrat că unele ONG-uri au fost mai eficiente decât instituţiile statului, nu înseamnă să fii vândut străinilor, a declarat Cioloş, preluat de Agerpres, la Adevărul Live.

Cioloş a remarcat că există "o tendinţă de a atinge coarda naţionalistă" în special din partea celor care au fost la guvernare în anii trecuţi şi care au aruncat ţara în sărăcie, unii dintre ei alegându-se inclusiv cu dosare penale. Ori, a fi patriot şi român sunt noţiuni oarecum incompatibile cu iubirea de ţară.

Acuzat - în condiţiile în care a fost comisar european - că ar fi "vândut" Bruxellesului, premierul a reamintit că în timpul mandatului său a făcut o reformă a Politicii Agricole Comune şi că datorită credibilităţii pe care a avut-o, România a atras şi atrage investiţii care aduc locuri de muncă noi.

"Această tendinţă de a atinge coarda naţionalistă a celor care au fost la guvernare şi care sunt cercetaţi penal pentru modul în care au gestionat banul public. Aplici politici ca să ţii zone din România în sărăcie. Am redus alocaţiile din Agricultură. Acesta este modul în care sunt vândut Bruxellesului. Am continuat să atragem investiţii şi să creăm locuri de muncă datorită credibilităţii pe care am avut-o. Acesta este patriotismul. Să stai vertical în faţa celor din afară şi să-ţi reprezinţi ţara. Nu eu am primit o listă cu zece lucruri ce trebuie făcute.", a precizat Cioloş.

În opinia lui Cioloş, România poate să devină "un actor activ la nivel european" în loc să fie foc şi pară împotriva Bruxelles-ului.

"România, la zece ani de la aderare, are toate ingredientele pentru a deveni un actor activ, un producător activ de idei, şi nu un consumator. Nu poţi să te plângi că vin străinii să-ţi fure ţara. Veneau responsabilii români ca nişte mieluşei la Bruxelles, iar când se întorceau erau foc şi pară. România să fie mai activă în procesul decizional. Trebuie să ai partenere credibile cu statele-membre, dar mai ales cu cele care dau tonul. Să avem o relaţie mai pro-activă care găzduiesc români care trăiesc acolo. Mă gândesc la Italia.", a susţinut premierul.