Cioloş prezintă o realitate sumbră: Statul român, paralizat de incompetenţă şi nepăsare, împânzit cu pile politice

Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Epoch Times România)

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a declarat, miercuri, că nefuncţionarea statului român – marcat de tragedii precum recenta moarte a doi copii şi a mamei unuia dintre aceştia într-un bloc de locuinţe în urma unei deratizări sau cazul Caracal – este o urmare a faptului că trei decenii a fost o unealtă în mâna unor politicieni neinteresaţi să protejeze viaţa cetăţenilor.

“Moartea unor oameni într-un bloc din Timişoara din cauza unei deratizări, poluarea care le distruge sănătatea unor locuitori din Băicoi şi din Brazi, tragedia din Caracal sunt doar ultimele din lungul şir de exemple care arată că, în România, statul nu funcţionează. Este paralizat de nepăsare şi incompetenţă. Este incapabil să apere dreptul fundamental al cetăţenilor săi, dreptul la viaţă”, a precizat Cioloş pe Facebook.

Mai mult, fostul premier a punctat că funcţionarii oneşti au fost forţaţi să “îşi plece capetele” în faţa oamenilor puşi în funcţii pe pile politice.

“Am ajuns aici pentru că, timp de 30 de ani, statul a fost doar o unealtă în mâna politicienilor aflaţi la putere şi nu un ansamblu de instituţii în slujba cetăţenilor. Timp de 30 de ani, funcţiile de decizie în instituţiile statului au fost împânzite cu pile politice, iar funcţionarii oneşti şi competenţi au fost obligaţi să îşi plece capetele, să înghită mizeria sau să plece din sistem. Am ajuns aici pentru că, timp de 30 de ani, decidenţii din instituţiile statului nu s-au preocupat să avem proceduri pentru a proteja viaţa românilor, ci s-au străduit doar să îşi satisfacă şefii politici”, a afirmat liderul PLUS.

Subliniind faptul că “inconştienţa aceasta a ucis oameni”, Cioloş a atenţionat că situaţia în care se află România este foarte gravă şi că statul român trebuie reformat de urgenţă.

“Trebuie să-i facem legi noi şi clare de funcţionare. Instituţiile statului trebuie conduse de oameni competenţi numiţi prin concurs şi nu politic. Administraţia publică trebuie profesionalizată şi trebuie pusă în situaţia de a-şi asuma deciziile pe care le ia şi care au impact direct asupra vieţilor oamenilor. Nu mai putem continua cu această atitudine de indiferenţă, de imunitate emoţională la ceea ce se întâmplă în jur. Trebuie să conştientizăm că în administraţia publică se lucrează pentru oameni şi nu pentru a umple hârtii sau pentru a executa ordine”, a explicat fostul premier.

Dacian Cioloş a mai adăugat că, în condiţiile în care “structura politică a actualului parlament nu ne permite să dăm legi care să corecteze aceste lucruri”, este nevoie urgentă de un nou Parlament, dar unul compus din “forţe politice care îşi asumă reforma statului”.

“Sperăm ca, după realegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte, să putem organiza cât mai repede alegeri parlamentare anticipate”, a conchis liderul PLUS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne