Cioloş: Relaţia România - Germania, la nivelul cel mai bun şi mai intens din istorie

Relaţia dintre România şi Germania este la nivelul "cel mai bun şi mai intens" din istorie, a declarat, luni, premierul Dacian Cioloş, la recepţia oferită de Ambasada Germaniei la Bucureşti, cu prilejul Zilei Unităţii Germane.
Dacian Cioloş(Prim-ministru)
Dacian Cioloş(Prim-ministru) (Florin Chirilă/Epoch Times)

Dacian Cioloş a afirmat că unificarea Germaniei a deschis ”calea unei reconstrucţii europene pe care astăzi suntem datori să o ducem mai departe". Premierul a afirmat că România doreşte să contribuie la crearea unei Europe mai prospere, care să fie în măsură nu doar să păstreze şi să consolideze pacea, ci şi să dea noi perspective acestei regiuni".

"Vreau să îi asigur pe prietenii germani că România va fi un stat membru care a înţeles foarte bine responsabilităţile pe care le are şi care îşi va juca rolul în mod proactiv, în mod constructiv, în mod onest, pentru o evoluţie în Uniunea Europeană", a mai spus Dacian Cioloş.
În acelaşi timp, premierul a apreciat că, în prezent, relaţiile între România şi Germania sunt la cel mai înalt nivel. "Nu ştiu dacă la un alt moment în istorie am putut vorbi de un nivel al relaţiei mai bun şi mai intens decât cel pe care îl trăim în momentul de faţă", a susţinut Cioloş.

Şeful executivului a arătat că Germania este principalul partener comercial al ţării noastre şi că ”orice automobil produs în Germania are, într-un fel sau altul, o piesă produsă în România".

Premierul a vorbit şi despre comunitatea de etnici germani de descendenţă română, afirmând că aceştia reprezintă "tot atâţia ambasadori ai României în Germania şi ai Germaniei în România".

Pe de altă parte, Cioloş a reiterat poziţionarea României alături de Germania, după Brexit. "După Brexit, vedem în mod clar că Germania îşi asumă, din nou, alături de alte state europene care îşi doresc un viitor european, un leadership, inclusiv politic şi România îşi asumă alături de Germania acest proces", a afirmat acesta.