Cioloş: România va plăti scump modificarea cu dedicaţie a Codului Penal

Cooperarea judiciară a României cu alte state membre UE ar putea înceta, iar ţara noastră ar putea pierde bani europeni, subliniază Dacian Cioloş două dintre riscurile majore ale intrării în vigoare a modificărilor Codului Penal.
Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)

Modificarea cu dedicaţie a Codului Penal va fi plătită scump de România, a susţinut, la Digi24, fostul premier Dacian Cioloş, potrivit căruia, ţara noastră ar putea pierde fonduri europene iar unele decizii judecătoreşti ar putea să nu mai fie recunoscute în spaţiul european.

"Există riscul, în primul rând, de a înceta cooperarea judiciară între state membre, să nu mai recunoască decizii ale justiţiei din România, ceea ce e deja foarte grav, pentru că n-au încredere în modul în care legislaţia e una obiectivă şi în linie cu tratatul UE.

E un risc efectiv să nu mai ai decizii judecătoreşti recunoscute de UE.

Al doilea risc e acela de a bloca fondurile europene pentru că pur şi simplu instituţiile europene n-ar mai avea încredere în modul în care justiţia tranşează potenţiale acte de corupţie, inclusiv abuzul în serviciu care poate să fie legat de fondurile europene”, a declarat Cioloş la Digi.

În plan intern, Cioloş a explicat că dacă modificările Codurilor Penale vor intra în vigoare, Dragnea "alături de alţi infractori" scapă, căci, chiar dacă acestea vor fi abrogate ulterior, tot se va aplica principiul legii penale cele mai favorabile. Mai mult, cu aceste modificări sunt favorizaţi infractorii în detrimentul victimei, a subliniat fostul premier.

Cioloş a mai precizat că dacă va ajunge la guvernare va veni cu un program de reformă a statului care va include şi reaşezarea lucrurilor pe făgaşul normal în Justiţie.