Cioloş, scrisoare deschisă către Ursula Von Der Leyen: Protejarea statului de drept în Europa nu poate fi negociată

Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Epoch Times România)

Preşedintele Grupului europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloş, a trimis o scrisoare deschisă candidatei la preşedinţia Comisiei Europene, Ursulei Von Der Leyen, în care o asigură de susţinerea grupului din care acesta face parte, în contextul în care va aborda preocupările esenţiale ale Renew Europe. Iar una dintre aceste preocupări ar fi chiar protejarea statului de drept în Europa, "o valoare care nu poate fi negociată". Concret, Cioloş îi cere Ursulei Von der Leyen un angajament foarte clar şi non-ambiguu de a activa un mecanism european legat de statul de drept.

Scrisoarea deschisă vine ca urmare a discuţiei de miercuri cu eurodeputaţii noului grup din care face parte şi Alianţa USR PLUS, se precizează într-un comunicat al formaţiunii.

În numele eurodeputaţilor Renew, Dacian Cioloş apreciază faptul că Von Der Leyen susţine Conferinţa despre viitorul Europei propusă de Renew Europe şi echilibrul de gen în posturile de conducere ale Comisiei Europene dar evidenţiază şi elementele care nu au fost pe deplin clarificate în întâlnirea de ieri cu eurodeputaţii noului grup.

Astfel, potrivit liderului PLUS, Von Der Leyen trebuie să răspundă mai concret la câteva întrebări esenţiale din perspectiva valorilor şi pe care Renew Europe le apără, respectiv:

Statul de drept. Este nevoie de un angajament fără ambiguităţi al viitorului preşedinte a Comisiei referitor la instituirea unui mecanism similar MCV în toate statele europene.

Alegerea comisarilor. Viitorii comisari europeni trebuie să aibă o experienţă politică solidă, competenţe dovedite şi să fie aleşi în aşa fel încât să existe un echilibru geografic pentru portofoliile cheie din viitoarea Comisie.

Conferinţa despre viitorul Europei. Este nevoie, dincolo de susţinerea generală a Conferinţei, de exprimarea unui punct de vedere mai aplicat al candidatei despre cum ar trebui să funcţioneze şi care ar trebui să fie rezultatele acestei comisii.”


Conferinţa preşedinţilor a celor şapte grupuri politice din Parlamentul European va dezbate şi vota propunerea Consiliului European pentru preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, săptămâna viitoare, marţi, pe 16 iulie.

Redăm în continuare scrisoarea integrală:

„Dragă doamnă Von Der Leyen,

Am vrea să vă mulţumim pentru schimbul de opinii de ieri cu grupul Renew Europe asupra priorităţilor şi angajamentele luate ca preşedinte desemnat al Comisiei Europene. În acest context, am dori să salutăm reacţia dvs pozitivă la a ţine o Conferinţă despre Viitorul Europei. De asemenea, salutăm angajamentul dvs. ferm referitor la egalitate de gen în cadrul Comisiei şi în particular a preşedintelui acesteia.

Cetăţenii europeni se aşteaptă la o Europă mai bună, o Europă care face lucrurile diferit, iar grupul Renew Europe va căuta cele mai bune căi pentru atingerea acestui obiectiv. Sunt pregătiţi să ne investim toată energia şi eforturile pentru a înnoii Europa şi ne aşteptăm la acelaşi lucru din partea Comisiei Europene.

De aceea, urmare a întâlnirii de ieri cu grupul nostru, avem o serie de chestiuni care vor determina clar sprijinul nostru pentru dumneavoastră ca posibil preşedinte al Comisiei Europene.

În primul rând, statul de drept este o piatră de temelie pentru stabilitatea şi prosperitatea UE. Fapt pentru care insistăm asupra unui angajament foarte clar şi non-ambiguu de a activa un mecanism european legat de statul de drept care să asigure că valorile noastre fundamentale sunt respectate de toate statele membre. Un astfel de mecanism trebuie să includă un regim de sancţionare, care să aibă la bază experţi independenţi şi o revizuire a tuturor statelor membre, care să rezolve toate posibilele breşe în respectarea valorilor prevăzute în articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene. Vom fi doar parte a unei majorităţi care vă va susţine dacă are la bază valorile europene, valori care pentru noi nu sunt negociabile.

În al doilea rând, dincolo de acordul dvs general asupra Conferinţei privind Viitorul Europei, solicităm claritate asupra felului în care vedeţi funcţionarea acestei conferinţe şi care credeţi că ar trebui să fie rezultatul. După cum veţi aprecia şi dvs, credem că o astfel de conferinţă ar trebui să fie înainte de toate o evaluare a democraţiei statelor europene şi să oferiţi un nou sistem care să îl înlocuiască pe cel clar nesatisfăcător «Spitzenkandidat» cu un sistem care poate fi validat prin votul tuturor cetăţenilor UE. Credem, de asemenea, că o Conferinţă pentru Europa ar trebui să trateze şi chestiuni mai largi care îi preocupă pe cetăţeni.

În al treilea rând, în ce îi priveşte pe cei doi vicepreşedinţi ai Comisiei, ne aşteptam să nu existe diferenţe de statut între dl. Frans Timmermans şi d-na Margrethe Vestager. Ca să fie clar, doamna Margrethe Vestager ar trebui să fie pe picior de egalitate cu dl. Frans Timmermans, cu o puternică răspundere politică, cu putere de decizie şi un portofoliu solid. Aceasta a fost parte din angajamentul Consiliului şi orice abatere de la acest lucru este inacceptabilă pentru grupul Renew Europe.

Toate aceste chestiuni mai sus menţionate sunt cumulative şi vom avea nevoie de angajamentul dvs. clar şi explicit pentru fiecare în parte.

Vrem să subliniem că pentru Renew Europe nu poate fi niciun status quo cu privire la probleme legate de mediu. Este esenţial ca reprezentanţii Comisiei să aibă o agendă foarte ambiţioasă pentru a produce schimbări semnificative cu privire la reducerea emisiilor. Credem că, până în 2030, ar trebui să ajungem la o reducere cu cel puţin 55% a emisiilor comparativ cu nivelurile din 1990. Un angajament în această privinţă va fi foarte important.

De asemenea credem că inovarea şi piaţa unică sunt importante. Ne aşteptăm la un angajament pentru o economie digitală europeană genuină, acolo unde suntem în mod semnificativ în urmă faţă de competitorii noştri.

Legat de schimb, credem că trebuie să avem acorduri ambiţioase şi multilaterale cu partenerii noştri, dar că acest acorduri ar trebui să includă de asemenea clauze legate de standardele de climă şi mediu, de scopuri economice şi sociale.

Totodată vă rugăm să vă luaţi angajamentul să iniţiaţi la Comisie legislaţie în vederea adoptării fiecărui raport legislativ.

În aceeaşi ordine de idei, pentru a avea o Comisie eficientă şi efectivă pentru Grupul nostru este esenţial să avem comisari solizi politic, cu experienţă şi competenţi. Dorim să vedem un angajament puternic din partea dvs. că reprezentanţii Colegiului Comisarilor vor fi cei care vor da direcţia politică şi nu administraţia. Avem de asemenea nevoie de un angajament clar că veţi lucra pentru a face administrarea Comisiei mai transparentă, mai puţin birocratică şi mai echilibrată, nu doar la nivel de proceduri dar şi când vine vorba despre controlul asupra joburilor administrative de top.

Suntem încrezători că veţi aborda preocupările noastre, astfel încât să demarăm împreună un program ambiţios pentru reînnoirea Uniunii Europene”.

Cu stimă,

Dacian Cioloş

Preşedinte al Renew Europe