Ciorbă răcoritoare de vară cu quinoa

Ciorbă răcoritoare de vară cu quinoa
Ciorbă răcoritoare de vară cu quinoa (Maria Matyiku / Epoch Times)

Galerie foto pe pagina originală Epoch Times România.

Iată mai jos o reţetă de ciorbă răcoroasă, hrănitoare şi gustoasă, numai bună de servit în zilele toride ale verii, simplu de făcut, din salată, spanac, lobodă sau alte crudităţi pe care le aveţi la îndemână şi la care, orezul se înlocuieşte cu un pahar de quinoa.

Quinoa, un aliment foarte sănătos, apreciat încă de pe vremea incaşilor, odată vitregit de soartă şi făcut aproape să dispară, a ajuns de câţiva ani încoace să fie „venerat de întreaga planetă datorită beneficiilor uluitoare pentru sănătate, astfel încât Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat anul 2013 Anul Quinoei.

Considerat de incaşi pe bună dreptate drept "mama tuturor cerealelor", quinoa conţine proteine de înaltă calitate, cei nouă aminoacizi esenţiali, echilibrul de proteine fiind similar cu cel al laptelui; conţine riboflavină, este antiseptic, nu conţine gluten, este alcalin şi nu îngraşă.

Originară din America de Sud, este o plantă nepretenţioasa care poate creşte şi în condiţii mai vitrege până la 4000 m înălţime. Sper ca cineva să aibă idea să înceapă să o cultive autohton, astfel încât quinoa să devină uşor accesibilă celor doritori.

Ingrediente:

2 linguri de ulei,
o ceapă,
o tulpină de usturoi verde (sau 3-4 căţei de usturoi),
un morcov,
100 g quinoa,
500 g un amestec din frunze de salată verde, spanac, lobodă sau câteva frunze tinere de sfeclă roşie, etc,
câteva linguri de oţet de mere (sau suc de lămâie ori borş) pentru acrit,
câteva frunze de leuştean,
sare după gust

Modul de preparare:

Quinoa se pune într-o sită măruntă şi spală bine sub jet de apă călduţă, pentru a se elimina substanţa de deasupra care poate da un gust uşor de amăreală.

Pentru a reduce timpul de fierbere, după ce se curăţă, morcovul se rade pe o răzătoare cu ochiuri mici. Ceapa se curăţă şi se toacă mărunt.

În oala în care se face ciorba, se pun 2 linguri de ulei, apoi se adaugă ceapa şi morcovul ras. După câteva minute se adaugă 3-4 l de apă fierbinte şi se lasă să fiarbă cam un sfert de oră, după care se pune quinoa şi sare după gust.

După aprox. 5 minute se adaugă frunzele de salată, spanac, lobodă, etc tăiate în fâşii de până la 2 cm. Se fierbe în continuare încă 5 minute, după care se acreşte cu oţet, suc de lămâie sau borş, după preferinţă.

Pe deasupra se presară cu frunze de usturoi şi leuştean tăiate foarte fin. După preferinţă, se serveşte fierbinte sau rece.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură