Ciorbă ţărănească de văcuţă - gustoasă şi hrănitoare

Ciorba ţărănească de văcuţă (I)
Ciorba ţărănească de văcuţă (I) (Maria Matyiku / Epoch Times)

Ciorba ţărănească de văcuţă, una dintre mâncărurile tradiţionale, indiferent de zonă, îşi găseşte un loc aparte în gastronomia românească.

Gustoasă şi hrănitoare, combină unele legume de bază ce se folosesc indiferent de anotimp, cum ar fi: morcovi, ceapă, ardei, varză, cartofi, mazăre, cu altele de sezon cum sunt: dovlecelul, conopida, fasolea verde, etc. În această perioadă, abundenţa de legume proaspete de pe piaţa ne oferă posibilitatea să punem în farfurie un buchet variat de legume, gusturi şi arome.

Ingrediente:
500 g carne de vită (antricot sau de la gât),
200 g varză albă,
200 g mazăre verde sau congelată,
200 g fasole verde,
500 g roşii sau 300 g bulion,
2 morcovi,
1 pătrunjel,
o bucată subţire de praz sau o ceapă,
1 ardei,
1 cartof,
1 dovlecel mic,
200 g conopidă,
sare şi piper după gust,

frunze de leuştean, ţelină, pătrunjel

Modul de preparare:

Carnea de vită se pune la fiert într-o oală cu 5 l apă fierbinte în care s-a adăugat o linguriţă rasă de sare. Opţional, dacă doriţi să aveţi o supă clară şi mai puţină spumă de îndepărtat, înainte de-a pune carnea în oală, o puteţi prăji uşor pe o plită încinsă sau grătar, lăsând-o nu mai mult de un minut pe fiecare parte.

Carnea se fierbe cam o oră, la foc mijlociu, lyuîndu-se spuma din când în când.

Între timp se curăţă zarzavatul. Ceapa sau prazul, morcovii, pătrunjelul, roşiile, ardeiul, cartoful şi dovlecelul se taie cubuleţe. Varza se taie fideluţă, fasolea se curăţă de aţe şi se rupe în bucăţele, iar boabele de mazăre se scot din teci. Conopida se curăţă şi se taie în florete mici.

După ce carnea a fiert aproape o oră, se adaugă pe rând legumele. Fasolea, mazărea şi varza necesită un timp mai lung de fierbere, aşa că se adaugă la început. După ce se lasă să fiarbă vreo 15 minute, se adaugă morcovii, pătrunjelul, ardeiul, roşiile şi prazul/ceapa.

După ce ciorba a dat din nou în clocot, se lasă se fiarbă încă 15 minute, apoi se adaugă cartofii, dovlecelul şi conopida.

Lăsăm să fiarbă în continuare, până când legumele s-au pătruns, apoi se adaugă bulionul, sare şi piper după gust. Înainte de a se lua de pe foc, se presară verdeaţa tăiată mărunt.

Se serveşte cu smântână sau iaurt şi ardei iute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură