Ciorbea se autosesizează în cazul Antenelor. Reclamă şi el o posibilă încălcare a libertăţii de exprimare

Ca şi cum nu erau destule instituţii ale statului implicate în scandalul declanşat de evacuarea Antenelor din sediul de la Băneasa, în joc a mai intrat şi Avocatul Poporului, instituţie reprezentată de Victor Ciorbea.
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului (Epoch Times România)

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a sesizat joi din oficiu în legătură cu posibila încălcare a libertăţii de exprimare şi a dreptului la informaţie, în cazul evacuării Antenelor lui Dan Voiculescu din sediul de pe şoseaua Bucureşti - Ploieşti, ca urmare a demersurilor ce vizează recuperarea de către ANAF a prejudiciului de 60 de milioane de euro din dosarul ICA.

"Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 30 şi art. 31 din Constituţia României, privind libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie. În cadrul demersurilor ce vor fi efectuate de către Avocatul Poporului, se vor avea în vedere, între altele, discuţii cu părţile implicate, solicitarea de informaţii, relaţii şi documente, precum şi examinarea aspectelor constituţionale, legale şi procedurale referitoare la cazul în speţă. Aceste demersuri nu pun în discuţie respectarea hotărârilor judecătoreşti", se arată într-un comunicat remis de Avocatul Poporului.

Evacuarea Antenelor

ANAF a notificat luni posturile Antena 3 şi Antena 1 să evacueze sediul din şoseaua Bucureşti - Ploieşti, în termen de cinci zile lucrătoare, în baza unei sentinţe definitive din august 2014 în dosarul ICA - dosar în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani. Încă de atunci s-a decis ca Sediul Antenei 3, clădirea-turn din Băneasa şi mai multe terenuri să fie confiscate.

În tot acest timp, cei de la ANAF nu au fost în stare să recupereze decât 1 la sută din prejudiciul de 60 de milioane de euro provocat de mogulul Antenelor. Voiculescu şi televiziunile sale nu au stat degeaba - au deschis o sumedenie de procese în instanţele civile prin care au încercat să blocheze procesul de recuperare.

Şi acestea nu au fost singurele impedimente. Se pare că au existat şi probleme cu iz penal. Acum puţin timp, procurorii DNA s-au autosesizat în legătură cu neexecutarea sentinţei de recuperare a uriaşului prejudiciu din dosarul ICA.

Decizia ANAF de a da un ultimatum de 5 zile celor de la Antene vine la scurt timp după ce şeful ANAF Gelu Diaconu a fost demis, ca urmare a scandalului de corupţie în care este implicat.

Acţiunea celor de la ANAF a fost prezentată publicului de Antene ca un atentat la adresa libertăţii de exprimare, idee preluată cu repeziciune de politicieni precum Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi chiar preşedintele Klaus Iohannis, spre surprinderea societăţii civile.

"O instituţie a statului aflată în subordinea Guvernului a decis să aplice o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. Nu este vorba de un atac la dreptul de liberă exprimare sau la libertatea presei, pe care Guvernul pot să vă asigur că le respectă pe deplin. Vreau să spun că decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliştilor. Posturile de televiziune nu îşi pierd licenţele.

Încetarea emisiei este întotdeauna apanajul CNA şi nu s-a pus problema în acest sens, ba, mai mult, în ciuda afirmaţiilor din aceste zile, televiziunile vor emite inclusiv luni [când expiră termenul de evacuare dat de ANAF - n.r.] din sediile în discuţie, pentru simplul motiv că suntem abia la începutul unui proces legal de intrare în posesie şi valorificare a unui bun al statului care va putea să mai dureze încă luni bune", a explicat premierul Dacian Cioloş.

Practic, nimeni nu poate să îi dea afară pe cei de la Antene din sediu în 5 zile, pentru executarea silită fiind necesară o hotărâre judecătorească, iar acest demers ia timp.

"Trustul Intact are 2 sau 3 studiouri la Romexpo, de unde nu îi evacuează nimeni, are închiriat Teatrul Excelsior, de unde nu îi evacuează nimeni, cu toate echipamentele pentru transmisiuni în direct pe care nu le ia nimeni, deci cred că suntem într-o farsă care pune sub semnul întrebării obligativitatea punerii în aplicare a unei hotărâri definitive a Justiţiei", declara, cu o zi în urmă, fostul preşedinte Traian Băsescu, a cărei relaţie cu Antenele lui Voiculescu este de notorietate.