Circa 800 de substanţe chimice dăunătoare ne dereglează sistemul endocrin

Prepararea mâncării în recipientele din plastic în cuptorul cu microunde poate să crească riscul de infertilitate, diabet, obezitate şi cancer? Deşi pare de necrezut, experţii susţin că acest lucru este destul de probabil.
Sticla de ulei.
Sticla de ulei. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

În ziua de azi, fiecare dintre noi foloseşte frecvent sticle de plastic, cutii de aluminiu, vopsea pentru haine, cosmetice, pastă de dinţi şi fixative pentru păr. Trebuie să ştim că aceste lucruri conţin multe substanţe periculoase — compuşi chimici care ne afectează sistemul endocrin, numite EDCs.

Componente sintetice care ne dereglează echilibrul hormonal

Glandele endocrine ale organismului nostru produc hormoni care controlează funcţiile tuturor sistemelor interne şi au un efect direct asupra proceselor vitale de reproducere, creştere, somn, regenerare, metabolism energetic etc. Hormonii sunt mesageri chimici care circulă prin corp împreună cu sângele către celule. Acţionând asupra receptorilor, provoacă un răspuns biologic.

EDCs, la rândul lor, perturbă acest sistem, induc în eroare organele şi forţează celulele să îndeplinească funcţii inutile şi chiar dăunătoare. Ajungând la receptori, EDCs blochează sau imită semnale hormonale, provocând reacţii anormale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat până în prezent circa 800 astfel de substanţe chimice dăunătoare pe care oamenii le folosesc în cantităţi foarte mari.

EDCs există peste tot — nu doar în produse, ci şi în lanţul alimentar şi în mediu. Ajung în mediu prin sistemul de canalizare, sistemul de drenaj agricol şi arderea reziduurilor, după care noi putem să le ingerăm, le bem sau să le inhalăm în mod continuu.

În prezent, EDCs sunt suspectate că ar putea să cauzeze cancer la sân şi de prostată, infertilitate, diabet, pubertate precoce, obezitate, boli autoimune, astm, boli de inimă, accident vascular cerebral, ADHD, boala Alzheimer, Parkinson şi alte patologii grave.

Cu toate acestea, generaţiile viitoare pot deveni principalele victime ale EDCs. Unul dintre cele mai recente studii demonstrează legătura dintre efectele ftalaţilor şi bisfenolului A (BPA) cu dezvoltarea obezităţii, diabetului zaharat de tip 2 la copii, în viitor.

Principala ameninţare — ftalaţii

Aşa-numita „Societate a endocrinologilor”, care cuprinde 17.000 de endocrinologi din întreaga lume, susţine că BPA este una dintre cele mai periculoase substanţe chimice care există în foarte multe produse, inclusiv sticle şi recipiente pentru alimente.

În SUA, în 93% din probe de urină de la 2500 de copii în vârstă de peste şase ani, a fost descoperit bisfenolul A. Institutul Naţional de Ecologie recomandă evitarea încălzirii alimentelor în recipiente de plastic în cuptorul cu microunde, la fel ca şi depozitarea sau păstrarea alimentelor în asemenea containere. Modalitatea optimă este să folosim recipiente din ceramică sau sticlă în acest sens.

Ftalaţii sunt, de asemenea, asociaţi cu „feminizarea“ băieţilor încă din uterul matern şi dezvoltarea problemelor comportamentale la copiii de vârstă fragedă. Deşi utilizarea lor a fost interzisă la producerea jucăriior în UE şi SUA, sunt încă folosiţi în multe alte produse, inclusiv lacuri de unghii şi fixative pentru păr.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură