Cîţu, avertisment: PSD a aplicat lecţia învăţată de la comunişti. Economia e pe cale să facă implozie

PSD a creat un sistem economic care stimulează consumul şi penalizează drastic investiţiile, ceea ce distruge potenţialul de dezvoltare al României pe termen lung pentru capital electoral pe termen scurt, o lecţie preluată de la comunişti, a tras un semnal de alarmă senatorul Florin Cîţu.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times)

Stimularea artificială a consumului şi penalizarea investiţiilor este "reteţa" PSD pentru distrugerea economiei, a atras atenţia luni, pe pagina sa de socializare, senatorul PNL Florin Cîţu.

"Guvernarea PSD face rău economiei. Nu există dubii aici pentru cei care sunt în economia reală. Să fiu şi mai direct, măsurile socialiste ale PSD-ului afectează negativ deciziile de investiţii şi economisire din economie. Perioadă de revenire economică arată o economie construită pe baze fragile. Iar 2017-2018 arată semnele clare ale unei economii supraîncălzite, exact ca în 2007-2008. Toţi suntem de acord că o economie nu poate să crească pe perioade mai lungi de timp stimulată doar de consum. Pentru a putea creşte pe termen lung trebuie să investeşti. Iar ca să investeşti trebuie să economiseşti. Altă formulă nu există", a declarat Cîţu.

Potrivit liberalului, perioada de revenire economică arată o creştere a importanţei consumului în PIB real şi o scădere constantă a investiţiilor.

"Creşterea consumului nu este un lucru rău. Totuşi, dacă ne uităm la măsurile care au stimulat artificial consumul vedem că este vorba doar de programe care înseamnă implicit taxe mai mari în viitor. În toate cazurile. Subvenţii, ajutoare sociale, vouchere de vacanţă, ajutoare de stat, garanţii de stat, creşterea salariului minim, pensii speciale - toate acestea stimulează artificial consumul. În acelaşi timp aceste programe influenţează negativ investiţiile şi economisirea. Cetăţenii nu sunt proşti. Îşi dau sema că aceste programe sunt plătite de cineva. Banii pentru subvenţii, ajutoare de stat, salarii în sectorul bugetar, pensii speciale, deficitele etc. sunt finanţate cumva. Astfel, românii deja anticipează taxe mai mari (de acolo vine finanţarea pentru aceste programe) şi acţionează în concordanţă cu aceste aşteptări. Economisesc şi mai ales investesc mai puţin!", a precizat Cîţu.

Senatorul susţine că aceasta este legătură directă dintre consum şi investiţii şi aşa se vede cel mai bine şi "ticăloşia" măsurilor PSD, care distrug potenţialul de dezvoltare al României pe termen lung pentru capital electoral pe termen scurt.

"O lecţie preluată de socialiştii de azi din coaliţia de guvernare de la predecesorii lor, comuniştii de ieri. Graficul alăturat prezintă cel mai bine impactul măsurilor socialiste ale PSD. Consumul ca procent din PIB real a ajuns la cel mai mare nivel după 1989 în timp ce investiţiile scad ca importanţă în PIB de la un an la altul. Bineînţeles atât importanţa consumului cât şi scăderea investiţiilor s-au accentuat în ultimii 2 ani. Pentru mulţi dintre investitori, această evoluţie arată că economia este pe cale să fac implozie. De aceea majoritatea investiţiilor în România sunt pe termen scurt şi în instrumente lichide. Investitorii se asigură că pot să iasă cât mai repede în momentul în care economia se prăbuşeşte", a punctat Cîţu.

Fostul economist-şef al ING Bank a subliniat că structura economiei arată clar ce rol joacă statul în economie.

"PSD a creat un sistem economic care stimulează consumul şi penalizează drastic investiţiile! Nu există dubii aici. Şi nicio economie nu supravieţuieşte cu o astfel de structură pe termen mediu şi lung. Nici aici nu există dubii.

P.S. Avem şi explicaţia pentru lipsa investiţiilor făcute de stat. Electoratul PSD nu beneficiază direct de acestea. Atât timp cât România este condusă de coaliţia PSD ALDE vor fi tăiate bugetele pentru investiţii iar banii din taxe sunt transferaţi către subvenţii, ajutoare de stat, membri PSD ALDE etc", a conchis Cîţu.

foto
foto (Florin Cîţu)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne