Cîţu: Creşterea economică, un foc de paie. Dragnea vrea timp să-şi rezolve problemele cu justiţia!

Dragnea promite salarii şi pensii mai mari în 2018 ca să câştige timp pentru a-şi rezolva problemele în justiţie şi a-şi trage bani din PNDL, susţine liberalul Florin Cîţu. Între timp, rolul investiţilor la creşterea economică este zero, aşa că viitorul nu arată foarte roz.
Florin Cîţu
Florin Cîţu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Contribuţia investiţiilor la creşterea economică este zero, avertizează, pe Facebook, senatorul PNL Florin Cîţu, atrăgând atenţia că cea mai mare contribuţie la creşterea economică o are consumul, iar o creştere economică de acest tip nu ţine pe termen lung. De fapt, interesul lui Dragnea nici nu e să crească economia ci să-şi rezolve problemele cu justiţia şi să transfere în buzunarele proprii banii din PNDL, susţine liberalul.

În opinia lui Cîţu, după luni de zile de guvernare PSD, economia nu mai are anticorpi pentru măsurile populiste ale PSD şi dă semnale din ce în ce mai clare în acest sens.

"Dragnea trece 2017 la ratate şi uitate! Este sezonul promisiunilor PSD. La un an după ce în campania electorală spuneam că Dragnea şi PSD pot să mintă pe oricine dar nu şi economia reală, economia reală loveşte PSD-ismul cu realitatea peste ochi.

În 10 luni de zile, economia României a arătat că mai are anticorpi pentru măsurile populiste din programul de guvernare Dragnea-Vâlcov. S-a opus rând pe rând măsurilor care duc la distrugerea economiei pe termen mediu şi lung.

Iar când a văzut că Dragnea şi PSD nu înţeleg, economia a început să trimită semnale şi mai clare pe care le-am anticipat în analiza mea la 6 luni; preţuri şi dobânzi mai mari, o monedă mai slabă, o colectare mai proastă, investiţii mai mici, falimente mai multe etc...", scrie Cîţu.

Ce-i mai rău e că nici 2018 nu arată prea luminos, căci Dragnea a început deja cu aceleaşi promisiuni ca în 2017- creşteri de salarii, de pensii etc., arată senatorul PNL.

"Ieri seara Dragnea a renunţat să mai lupte cu economia pentru 2017. Nu mai vorbeşte despre 2017. Începe cu promisiunile pentru 2018.

Cum ce promisiuni? Exact aceleaşi. În 2018 cresc salariile, pensiile şi bineînţeles investiţiile. Iar toate acestea se vor întâmpla fără să existe un dezechilbru bugetar. Cum altfel? Responsabili PSD-iştii ăştia, nu-i aşa?

Dar să ne uităm la 2017, ca să vedem ce ne aşteaptă în 2018. Astăzi doar la investiţii. În primul semestru, contribuţia investiţiilor la creşterea economică este .....drum roll please.... ZERO!!!.

Grafic
Grafic (Florin Cîţu)

Da. Atât este, ZERO. Investiţiile nete în economie sunt mai mici, investiţiile străine directe sunt mai mici. Şi astfel contribuţia investiţiilor la creşterea economică este ZERO (bine că nu este negativă, nu-i aşa?) .

Cea mai mare contribuţie o are bineînţeles consumul. Aici trebuie să fiu foarte clar. Consumul nu trebuie demonizat. Oamenii trebuie să consume şi fiecare îşi face calculele în funcţie de venitul propriu actual dar şi de cel pe care îl aşteaptă în viitor.

Problema cu creşterea economică doar din consum este alta. Se "consumă" foarte repede. Da. Aşa este. Nu ţine pe termen lung. Iar dacă vrei să continue trebuie să creşti veniturile cu o dinamică din ce în ce mai mare în fiecare an.

Exact ce face Dragnea acum. Promite salarii şi pensii mai mari în 2018 pentru că vrea să ţină "flacăra creşterii economice aprinsă", precizează Cîţu.

Potrivit lui Cîţu, Dragnea are nevoie de timp, ca să îşi rezolve problemele cu justiţia şi să profite de Programul Naţional de Dezvoltare Locală, gestionat de ministerul condus până nu demult de Shhaideh.

"El ştie foarte bine că este doar un foc de paie şi se stinge foarte uşor. Dar are nevoie de timp. Mai are nevoie de puţin timp pentru a-şi rezolva problemele cu justiţia şi să transfere în buzunarele proprii banii din PNDL.

După ce rezolvă cu justiţia şi PNDL vă spune şi adevărul despre situaţia economică.

Eu sper să nu aşteptăm momentul acela. Graficul de mai jos arată clar iresponsabilitatea celor de la PSD. Şi nu numai acesta. Şi restul pe care le tot pun pe aici de luni de zile.

Liviule, dacă nu ai investit nimic în 2017, cum să te credem că vei investi în 2018? În 10 luni de guvernare economia României a arătat că programul de guvernare Dragnea-Vâlcov este o minciună şi trebuie aruncat la gunoi. Împreună cu TVA split, taxa de solidaritate, taxa pe cifra de afaceri, supraacciza, transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, contribuţii mai mari pentru cei care lucrează part-time, Start-up Nation etc..", concluzionează liberalul.