Clasarea dosarului Rompetrol, contestată de o instituţie a statului. Prejudiciu enorm de recuperat

Rompetrol
Rompetrol (caleaeuropeana.ro)

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a contestat clasarea dosarului Rompetrol de către DIICOT, relatează G4Media.

AAAS a formulat plângerea pe 20 decembrie 2019, în termenul de 20 de zile de la decizia de clasare dispusă de procurorii DIICOT pe 5 decembrie anul trecut. AAAS mai precizează că s-a constituit parte civilă în dosar pentru recuperarea prejudiciului uriaş de peste 106 milioane de euro.

Dosarul Rompetrol a fost clasat după o anchetă care s-a întins pe o durată record - 14 ani. Iniţial, cazul a fost instrumentat de procuroarea Adriana Cristescu (sora lui Radu Cristescu de la PMP, actual membru PSD) care a reuşit să trimită în judecată prima parte a cazului, cea cu Dinu Patriciu şi a disjuns partea a 2-a, cu miniştrii Cabinetului Năstase care l-au ajutat pe Patriciu să rostogolească datoriile istorice ale Rompetrol de peste 600 de milioane de dolari. În 2014, Adriana Cristescu s-a pensionat şi cazul a fost preluat de procurorul Mirel Rădescu.

În 2016, Rădescu a pus sub acuzare 4 foşti miniştri pentru mai multe infracţiuni în legătură cu emiterea ordonanţei 118 de către Guvernul Năstase, în 2003, mai exact pe fostul ministru al Economiei din Cabinetul Năstase, celebrul Dan Ioan Popescu (DIP) şi foştii miniştri ai Finanţelor din cabinetele Năstase şi Boc, Mihai Tănăsescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu. În acest caz, DIICOT a pus sechestru pe rafinăria Petromidia până la concurenţa sumei de aproape 680 de milioane de euro pentru recuperarea prejudiciului.

În 2018, procurorul Rădescu a vrut să finalizeze ancheta şi să îi trimită în judecată pe cei 4 miniştri, însă rechizitoriul a fost infirmat de către şeful de atunci al DIICOT, Daniel Horodniceanu, din cauza unor presupuse erori în anchetă.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne