Clotilde Armand: ”USB a propus să fie alocate 2 milioane de RON pentru Catedrala Mântuirii Neamului”

USB a propus alocarea a 2 milioane de RON în prezent din bugetul Primăriei Sectorului 1 pentru Catedrala Mântuirii Neamului şi o dezbatere publică pe această temă. Consilierii PSD au votat însă împotrivă. Primarul Dan Tudorache susţine că fie se alocă 10 milioane sau se face referendum.
Clotilde Armand
Clotilde Armand (Epoch Times România)

Vicepreşedintele USB, Clotilde Armand, a afirmat vineri în cadrul unei conferinţe de presă ţinute în faţa Primăriei că reprezentanţii USB nu au avut timp să studieze acest proiect de alocare a 10 milioane de RON pentru Catedrala Mântuirii Neamului şi au fost puşi în situaţia de a trebui să-l voteze de pe o zi pe alta.

”Am fost anunţaţi doar cu o zi înainte şi nu este suficient. Proiectul a fost dezbătut cu o zi înainte în Comisia de buget şi nu s-a ajuns la nicio concluzie, iar a doua zi a ajuns în Consiliul local sector 1. Noi ştim că este un proiect important de ţară, că de 100 de ani românii ortodocşi îşi doresc această catedrală. Am spus că este totuşi o sumă destul de mare şi că vrem o dezbatere publică pe această temă, nu pe ascuns, în mod heirupist să votăm a doua zi un proiect pe care n-am putut să-l studiem şi care n-a fost dezbătut”, a explicat ea.

”Sunt proiecte foarte ample care implică pe toată lumea. Nu este ceva legat de buna guvernare. Când este de bună guvernare, noi ştim exact ce avem de făcut. Când nu este un proiect tehnic, ci unul care ne priveşte pe toţi românii şi pe care toţi pot să-l înţeleagă, este normal să cerem părerea oamenilor”, a mai adăugat consiliera.

Vicepreşedintele USB a anunţat că formaţiunea va organiza o dezbatere publică şi pe Internet şi cu reprezentanţi ai asociaţiilor şi cu cetăţenii din sectorul 1 pentru a şti ce-şi doresc oamenii. ”Noi credem în democraţie şi într-un demers democratic. Nu deţinem adevărul şi credem că fiecare cetăţean poate să aibă opinia lui şi o respectăm. Noi nu suntem împotriva acestui proiect. Chiar eu sunt o persoană religioasă, dar vrem să lăsăm oamenii să decidă pentru că este un proiect care ne priveşte pe fiecare dintre noi.
”, a concluzionat ea.

Clotilde Armand a precizat că în general o dezbatere publică durează între 6 luni şi 2 ani, dar USB nu vrea ca aceasta să se întindă pe o perioadă atât de lungă, dat fiind că este nevoie de bani în prezent pentru Catedrală. Ca urmare, USB a propus un compromis, dat fiind că reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române a declarat că este nevoie cât mai repede de fonduri pentru Catedrala Mântuirii Neamului, şi anume alocarea de 2 milioane de lei pentru acest proiect, urmând ca pentru restul sumei până la 8 milioane să se facă dezbatere publică. PSD şi PNL au blocat însă această alocare prin vot.

Pe de altă parte, Clotilde Armand a arătat că USB a insistat să se aloce o sumă pentru construirea unui nou Spital de Arşi în sectorul 1, dar primarul Dan Tudorache a acceptat doar 250.000 de euro, adică de 10 ori mai puţin. În opinia ei, cele două proiecte – cel vizând banii pentru catedrală şi cel de construire a unui spital – pot merge în paralel.

Tudorache are bani pentru toate

”Noi nu suntem împotriva acestui proiect. Eu sunt o persoană religioasă, dar vrem să lăsăm oamenii să decidă pentru că este un proiect care ne priveşte pe fiecare dintre noi” - Clotilde Armand.

La rândul său, primarul Dan Tudorache (PSD), a declarat presei invitate în clădirea Primăriei după conferinţa USB că nu i se pare corect ca doar locuitorii sectorului 1 să contribuie financiar la construirea unui Spital de Arşi. ”E normal ca pentru un spital naţional să vină şi Primăria sector 1 cu o parte din bani, să vină şi Ministerul Sănătăţii, nu doar Primăria să contribuie. Nu-mi permite legea s-o fac singur”, a explicat edilul. Tudorache a mai afirmat că ”atunci când este vorba despre un proiect naţional precum Catedrala Mântuirii Neamului, este normal ca fiecare primărie să dea”.

Pe de altă parte, primarul sectorului 1 a spus că a avut o discuţie telefonică cu ministrul Sănătăţii prin care acesta i-a cerut ”o intervenţie mai amplă la Spitalul de Arşi”, dar că Vlad Voiculescu trebuie să-şi asume public un proiect legat de acesta – fie închiderea spitalului pentru două luni sau pentru 6 luni, pentru o lucrare mai amplă. ”Dacă domnul ministru nu se hotărăşte să iasă public şi să ne spună ce doreşte la acest spital, ne oprim la acea alocare bugetară de 250.000 de euro. Dacă vrea o lucrare mai amplă, să spună ce-şi doreşte. Noi primăria suntem doar executanţii deciziei Ministerului Sănătăţii”, a explicat edilul.

Întrebat de ce nu a acceptat propunerea USB de a aloca 2 milioane de RON în prezent pentru Catedrala Mântuirii Neamului, primarul sectorului 1 a răspuns că ”ori facem dezbatere şi consultare, că poate cetăţenii vor 3 sau 4 milioane, ori facem ce a solicitat Patriarhia. Ori dăm 10 milioane, ori consultăm populaţia”.

”Bugetul Primăriei sector 1 îşi permite să dea şi pentru şcoli, şi pentru Catedrale şi pentru un spital, dar dacă Consiliul nu e de acord, n-o faci. O consultare reală pe un proiect major se poate face doar prin referendum”, a concluzionat Dan Tudorache.

Reamintim că propunerea PSD de alocare a 10 milioane de RON din bugetul Primăriei Sectorului 1 pentru Catedrala Mântuirii Neamului nu a trecut, întrunind doar cele 11 voturi pentru ale PSD şi aliaţilor săi, în timp ce reprezentanţii PNL au votat împotrivă, iar cei ai USB s-au abţinut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne