CNA a R.Moldova a descins la vamă şi Agenţia pentru Protecţia Consumatorului. Mai multe persoane reţinute

Un şef de post vamal din Moldova şi câţiva subalterni au fost reţinuţi de CNA fiind cercetaţi penal pentru încălcarea regimului vamal de calculare a valorii mărfii şi achitare a taxelor legale. Un inspector de la protecţia consumatorului pretindea bani pentru a nu efectua controale.
Vama RM
Vama RM (facebook.com/profil Serviciul Vamal al RM)

Şeful posturilor vamale "Mirnoe-Tabaki" şi "Vulcăneşti Rutier" ale Biroului vamal Sud, împreună cu alţi 4 angajaţi ai aceluiaşi post, au fost reţinuţi vineri pentru 72 de ore de ofiţeri ai Direcţiei Generale Teritoriale (DGT) "Sud" a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurorii anticorupţie, care urmează să fie cercetaţi penal pentru corupere pasivă. Vameşii au fost recunoscuţi în calitate de bănuiţi fiind efectuate şi percheziţii la domiciliile acestora.

Potrivit informaţiilor preliminare prezentate de CNA, inspectorii vamali ar fi extorcat şi primit sistematic mijloace băneşti ce nu li se cuveneau, pentru a nu supune verificărilor unităţile de transport şi marfă introduse pe teritoriul Republicii Moldova în mod clandestin din Ucraina. Cei cinci funcţionari, acţionând în complicitate şi prin înţelegere prealabilă, pretindeau 10% din valoarea bunurilor pentru a facilita în continuare regimul vamal, fără calcularea valorii mărfii în vamă şi achitarea taxelor prevăzute de lege.

Timp de câteva luni, suspecţii au fost documentaţi, fiind efectuate mai multe livrări de bani sub controlul CNA. În urma măsurilor speciale de investigaţie şi acţiunilor de urmărire penală, doi dintre ei au fost prinşi în flagrant delict. Astfel, mai multe sume de bani au fost găsite, fiind tăinuite în biroul şefului de post vamal, despre care se prezumă că ar fi organizatorul schemei.

Pe acest caz au fost pornite trei dosare penale pentru corupere pasivă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani cu amendă de la 300000 la 400000 lei MDL şi cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

Menţionăm că la 26 mai CNA a mai reţinut pentru 72 de ore un angajat al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului (APC) şi pe directorul unei companii petroliere, pentru corupere pasivă şi activă. Inspectorul din cadrul Direcţiei control metrologic şi produse petroliere a APC este bănuit de procurori că ar fi perceput taxe de protecţie de la agenţi economici, specializaţi în comercializarea produselor petroliere, pentru a nu efectua controale planificate şi inopinate, dar şi pentru alte servicii susţinând că banii sunt pentru sine şi şefii săi. Procurorii şi CNA au documentat şi transmiterea banilor de la directorul companii petroliere PECO către inspectorul APC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe