Coada primei comete interstelare Borisov ar putea acoperi 14 planete Pământ

Cometa interestelară 2I/Borisov
Cometa interestelară 2I/Borisov (Yale University/Pieter van Dokkum et al)

Astronomii de la Universitatea Yale (SUA) care, lucrează cu unul dintre telescoapele Keck, au primit o nouă imagine detaliată a cometei interstelare 2I/Borisov (iniţial numită C/2019 Q4 Borisov). Datorită acestui fapt, oamenii de ştiinţă au putut evalua lungimea cozii şi nucleul cometei, informează Universitatea Yale în articolul New image offers close-up view of interstellar comet.

Noul vizitator

Cometa 2I/Borisov a fost descoperită în luna august anul acesta de astronomul Ghenadi Borisov. Ulterior, s-a confirmat ipoteza că are o origine extrasolară şi că ar fi cel de-al doilea obiect interstelar cunoscut după asteroidul 1I/Oumuamua. Borisov se va apropia de steaua noastră pe 9 decembrie şi, ulterior, va trece pe deasupra Pământului pe 28 decembrie 2019.

Cu această ocazie a fost lansată o campanie de observare la scară largă, cu participarea telescoapelor terestre şi spaţiale, iar rezultatele acesteia ne vor permite să înţelegem compoziţia şi proprietăţile cometelor din alte sisteme planetare şi să le comparăm cu corpurile deja studiate.

Oamenii de ştiinţă au stabilit deja că prima cometă interstelară este foarte similară cu obiectele pe care le avem în sistemul nostru solar şi, de asemenea, au dezvăluit emanaţii de molecule de cianură de pe suprafaţa nucleului, estimând, de asemenea, şi rata pierderii de apă (Detection of a Water Tracer in Interstellar Comet 2I/Borisov).

O coadă uriaşă

Pe 24 octombrie, oamenii de ştiinţă au obţinut o nouă imagine detaliată a cometei Borisov folosind instrumentul LRIS (spectrometru de imagine cu rezoluţie joasă) instalat într-unul dintre telescoapele Keck de 10 metri.

Astronomii au putut evalua lungimea cozii cometei, vizibilă în imagine: ea este de aproximativ 160 de mii de kilometri, de 14 ori mai mare decât Pământul. În acelaşi timp, nucleul cometei are o lăţime de aproximativ 1,7 kilometri.

Astronomii subliniază că, pe măsură ce 2I/Borisov se apropie de Soare, suprafaţa nucleului său se încălzeşte din ce în ce mai mult de la radiaţiile Soarelui, ceea ce va duce la o creştere a cantităţii de gaz şi de praf fin din coadă, precum şi la o schimbare a structurii sale.