Codruţ Sereş susţine că "Iohannis minte" în legătură cu Grivco - citat de evz

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Un editorial evz.ro îşi propune să demonstreze că prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis minte când neagă că, în 2009, a fost la Grivco, în biroul lui Dan Voiculescu, pentru a-şi negocia funcţia de premier.

Editorialul, semnat de Dan Andornic, se bazează pe o serie de declaraţii ale lui Codruţ Sereş, fostul ministru al Economiei, condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie şi un apropiat al lui Voiculescu, fondatorul PC şi USL.

Potrivit evz, Sereş afirma că "Johannis minte" şi că prezidenţiabilul ACL a fost în biroul lui Voiculescu în urmă cu 5 ani. Fostul ministru, care, în 2009 era printre oamenii de încredere ai fondatorului USL şi urma sa devină preşedintele Consiliului de Administraţie la Intact Media Grup susţine că el a fost cel ce l-a întâmpinat pe Iohannis la Grivco pentru a-l conduce în biroul şefului său.

"Am fost de faţă când s-a întâlnit cu Voiculescu la GRIVCO. Voiculescu e un om puternic. Nu l-ar fi numit premier al coaliţiei GRIVCO dacă nu-l vedea şi nu avea garanţii. Nu înţeleg jocul lui Johannis, dar se face de râs. Am fost prea mulţi prezenţi acolo", îl citează evz.ro pe Sereş.

Redăm dialogul Andronic - Codruţ Seres, publicat de evz.ro:

D.A. : Am primit un mesaj în care spuneţi că aţi fost cel care l-a introdus pe Klaus Iohannis la Dan Voiculescu, în biroul său de la GRIVCO, în anul 2009. Este adevărat?

C.S. : Este foarte adevărat.

D.A. : Vorbim de momentul 2009 (cel negat de Klaus Iohannis – n.a.)?

C.S. : Vorbim de momentul 2009, când propunerea lui Traian Băsescu de prim-ministru era Lucian Croitoru, iar Opoziţia vroia să-I facă o contrapropunere. Se uniseră Geoană cu Antonescu şi veniseră cu propria propunere de premier. Ăla-i momentul.

D.A. : Repet! Vorbim de momentul 2009 şi de locaţia GRIVCO…

C.S. : Da. Fuseseră mai multe întâlniri acolo. Una cu Mircea Geoană, alta cu Crin Antonescu, iar între timp Antonescu se înţelesese cu Geoană pe soluţia Iohannis. Veniseră împreună la Dan Voiculescu să-l convingă să-i susţină. Din punct de vedere politic şi mediatic.

D.A. : Şi Klaus Iohannis a venit la GRIVCO?

C.S. : Iohannis a venit la întâlnire. Dan Voiculescu acceptase propunerea şi ceruse să discute cu el.

D.A. : Iar dvs aţi fost acolo când a venit Iohannis la GRIVCO?

C.S.. : Eu am fost acolo. Au mai fost şi alţi oameni acolo. Eu nu am participat la întâlnire…

D.A. : Aţi participat sau nu aţi participat? Dacă nu, de unde ştiţi?

C.S.. : N-am participat la întâlnire! Dar eu l-am primit la intrarea în sediu GRIVCO, ne-am strâns mâna, ne-am salutat şi l-am condus în încăperea în care se afla Dan Voiculescu.

D.A.: Ce funcţie aveaţi în acel moment?

C.S: Eram foarte apropiat de Dan Voiculescu de ani de zile şi urma sa devin preşedintele Consiliului de Administraţie la Intact Media Grup!"

Presupusa vizită la Grivco a lui Klaus Iohannnis a început să fie mediatizată puternic în context pre-electoral. Prezidenţiabilul PSD, Victor Ponta, l-a acuzat pe liderul PNL că, în 2009, şi-ar fi negociat cu Voiculescu, la Grivo, funcţia de premier. Iohannis a negat categoric şi l-a provocat pe Ponta să aducă dovezi.

Codruţ Sereş, cel ce susţine că l-a condus personal pe Iohannis în birou la Voiculescu, părintele fondator al USL, a fost unul dintre apropiaţii mogulului. Sereş a lucrat pentru grupul de firme Grivco pentru ca, în anul 2001, să se înscrie în PUR. A fost avansat rapid, în 2004 fiind desemnat candidat al partidului pentru funcţia de preşedinte al României. Ca urmare a alianţei PUR cu PSD, Voiculescu a renunţat la candidatura acestuia. În 2005 însă, după ce PUR devine PC, Sereş este promovat senator şi apoi Ministru al Economiei şi Comerţului în guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu, până în 2008.

În calitate de ministru, Sereş a fost acuzat de trădare, spionaj şi apartenenţă la un grup criminal organizat, în 2013 fiind chiar condamnat la şase ani de închisoare pentru trădare pentru transmiterea de secrete şi sprijinirea unui grup infracţional transnaţional în dosarul supranumit al "privatizărilor strategice". Sentinţa a fost atacată cu recurs. Sereş are termen în dosar pe 1 septembrie, adică mâine, la ICCJ. În 2014, Sereş a fost condamnat a doua oară la închisoare - 4 ani cu executare - pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul Hidroelectrica.

Urmărirea penală împotriva lui Sereş în dosarul privatizărilor strategice a început în anul 2009. În 2010, Sereş a fost numit preşedinte al Intact, fiind numit ulterior în Consiliul de Administraţie al companiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne